КРИПТОАРХОНТ: Картини на Пикасо и Матис за милиони евро – подарък за майката на Антони Тренчев

0

Уникални картини на гениалните Пабло Пикасо и Анри-Емил-Беноа Матис са открити от криминалистите покрай разследването на криптоархонтите от Nexo. По-голяма част от платната, сред които 2 оригинални литографии на испанеца Пикасо и една картина на французина Матис, са открити в къщата на биг боса на пирамидата Антони Тренчев на централната софийска улица „Узунджовска“ №5, пише „Уикенд“, като се позова на свой източник, запознат в детайли с разследването.

На същия адрес живее майката на Тренчев – бизнесдамата Илияна Алипиева, вносител и официален представител на престижни модни брандове в България. Твърди се, че картините на Пикасо и на Матис на практика са собственост на Илияна Алипиева, която има издадени сертификати за чистия произход на платната.

„Те са й подарени за последните два рождени дни от нейния син Антони Тренчев. Картините са неправомерно иззети от дома й, въпреки, че за тях са предоставени документи за произход“, твърди близък до управляващия съдружник в Nexo. Иззетите 28 картини от дома на Илияна Алипиева са предадени на Националната художествена академия за експертиза.

Ценна картина на Салвадор Дали пък е открита при обиск в дома на основателят и основен акционер в Nexo Коста Кънчев. В жилището на Кънчев са намерени и платна на други световноизвестни художници, както и руски икони от 14-и век.

Твърди се, че само за платното на Салвадор Дали босът на Nexo е броил над 800 000 евро. Платната са били купувани от световни аукциони.

Според разследващите, картините са задържани като възможна обезпечителна мярка при бъдещи съдебни искове срещу Nexo от страна на ужилени техни клиенти. Само на територията на САЩ измамените от дейността на криптодружеството са над 93 000.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.