Куриоз! Макетното ножче на касапина Георги издялка правила в съдебната медицина

0

Съдебните лекари вече ще работят по медицински стандарт, който да гарантира единен подход и качествена експертиза на пациентите им. Проектът на наредба за утвърждаване на медицински стандарт по “Съдебна медицина и деонтология” е предложен от Експертния съвет на медицинската специалност и предстои да бъде качен за обществено обсъждане през следващата седмица.

Случващото се идва като отговор на агресията на Георги Николаев Георгиев, който накълца с макетно ножче 18-годишната Дебора в Стара Загора.

У нас до момента стандарт, който задава по какви единни правила да работят съдебните медици, няма. “Във всяка една сфера има стандарти, по които се работи.

Когато няма правила – няма контрол

Тогава всеки може да си търси обяснение за действие или бездействие”, коментира председателят на Българското дружество по съдебна медицина доц. Александър Апостолов.

Утвърждаването на общ медицински стандарт идва няколко дни след като съдебният лекар в Стара Загора, изготвил първата медицинска експертиза на 18-годишната Дебора, бе временно отстранен. Д-р Теодор Стаматов определил нараняванията на нарязаното 20 пъти с макетен нож момиче (закърпени с 400 шева) като лека телесна повреда. Вследствие на това обвиняемият за нападението Георги Николаев тогава е пуснат на свобода. Директорът на Университетската болница “Проф. д-р Стоян Киркович” проф. Йовчо Йовчев отстрани медика от работа, докато не приключи разследването.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.