Лошо: 5000 лв. ни струва „безплатното саниране”

0

Около 5000 лева на апартамент ще струва самоучастието на гражданите, които искат да се включат във втория етап на програмата за енергийна ефективност. Това обявиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като уточниха, че изчислението е средно за имоти около 60 квадрата.

Оттам посочиха, че общото финансиране за втория етап е в размер на 283 млн. лв., като по този ресурс ще може да бъдат обновени около 250 многофамилни жилищни сгради.

Изискванията към набора от документи са същите, като тези от първия етап, с изключение на това, че трябва да има решение от общото събрание на етажната собственост за това, че са съгласни да имат собствено съфинансиране от 20%. Решението и останалите документи трябва да  занесат в съответните общини до 10 февруари 2024 г.

Относно дейностите, които трябва да се извършат във всяка отделна сграда, се  определят от енергийното обследване като основната цел е повишаване на енергийната ефективност. Правенето на тази оценка и изваждането на такъв документ струва около 700 лева на апартамент.

Одобрени

От министерството съобщиха още, че ресурсът по програмата за етап 1 е бил 1,129 млрд. лева, а подадените предложения са на стойност 4 млрд. лв. От общо 3068 заявления за саниране на блокове, одобрени са 756. Това прави средно по 1,5 млн. лева на блок. Регионалният министър Андрей Цеков разясни, че до този момент нямаме нито един конкретен сигнал за неверни данни от енергийните обследвания.

Пари

Припомняме, че с фаза I и II на Плана за възстановяване и устойчивост не се изчерпват възможностите за саниране на жилищни блокове. Разработват се няколко програми, които ще подкрепят домакинствата, които желаят да въведат мерки за енергийна ефективност. 409 млн. лв. ще бъдат отпуснати по програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. за енергийна ефективност на жилища. От тях 63 млн. лв. са за десетте най-големи общини – София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и др., а 150 млн. лв. ще се насочат към по-малките общински центрове.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.