ЛОШО: МВР започва масово връчване на стотици хиляди глоби за превишена скорост

0

МВР започва масирана акция по връчване на стотици хиляди глоби за превишена скорост в София. Това обяви пред Би Ти Ви новият началник на столичния КАТ комисар Николай Крушарски. Той обяви като свои приоритети още засилен контрол през нощта и безкомпромисност към корумпираните пътни полицаи.

Преди месец на Околовръстният път в София при ограничението е 90 км/час шофьор е заснет да кара с фрапиращите 213 км/час, разказа Крушарски. Предвидената глоба в 2500 лв. Същият булевард, но в друг ден – през февруари, автомобил „прелита“ с 204 км/час. Санкцията трябва да е 1150 лв.

Заснетите шофьори с превишена скорост през миналата година само в София са над 210 000. Наказаните на практика са едва 130 000. Затова приоритет номер едно на новия началник на столичния КАТ е връчването на стотици хиляди невръчени глоби – тези, които са се събрали от миналата и от предишните години.

„Активно работим по изпращането на електронните фишове на домашния адрес на съответните нарушители… за да могат да бъдат връчени. Електронен фиш може да се връчи в срок от четири години и половина. Това е наша мисия и това е с цел превенция“, казва началникът на „Пътна полиция“ – СДВР.

Вече е стартирала и процедура по закупуването на нови 40 камери, с които ще се следи за нарушения по целия Околовръстен път.

„Тези камери трябва да бъдат свързани в една обща система, която да работи автоматизирано. Да засичат водачи, които се движат с превишена скорост, водачи, които преминават на червен сигнал на светофарните уредби, неправилно престрояване, неправилна маневра – общо взето всички нарушения по Закона за движение по пътищата“, допълва комисар Крушарски.

И още от нововъведенията. Заради занижен контрол по тъмно през последните месеци в София, екипите на терен, които вече спират за проверки през нощта, са с една трета повече.

„Излизат от 10 до 12-13 екипа за контрол през късните часове на денонощието. За предишни периоди това са били между 6-8 до 9 екипа“, уточнява той.

Униформените вече нямат норматив, т.е. определен брой шофьори, които трябва да накажат за пътни нарушения, докато са на смяна. Имат право обаче да спират за рутинна проверка.

„С цел да бъде постигнат ефект на превантивна дейност в момента пътните полицаи не само могат да спират водачи, но извършват т.нар. линеен контрол. Служебните автомобили, движейки се в трафика, проверяват МПС по регистрационна табела“, казва още комисар Крушарски.

В столичния КАТ пътните полицаи са общо около 300, а всеки десети от тях е с наказание заради случая „Семерджиев“. По-точно – 30 униформени са порицани, след като (според разследващите) са спирали Георги Семерджиев преди трагедията на бул. „Черни връх“ и са си „затваряли очите“ за нарушенията, извършени от него.

„Наказанията не са от леките, напротив, наказанията са от тежките. Ще бъдем максимално безкомпромисни, за да спрем и да предотвратим навреме тази зараждаща се тенденция“, обясни още той.

За да не се извиват дълги опашки пред гишетата в КАТ, вече са оборудвани нови помещения за обслужване на гражданите, твърди Крушарски

„Съответно, при увеличаване на потока от тях, имаме готовност да отворим допълнителни места“, поясни той и добавя, че хората в неравностойно положение път се обслужват с приоритет.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.