Македонец се похвали във Фейсбук за вандализъм върху българския клуб в Битоля

0

Табелата на закрития български клуб „Иван Михайлов“ в Битоля беше задраскана с черен спрей, предаде Нова тв. Актът е дело на гражданин на Северна Македония, който сам се похвали с деянието си с пост във Фейсбук.

След закриването на клуба в Битоля тече дебат кога ще бъде свалена табелата от сградата. Председателят на клуба Любчо Георгиевски обяви, че това ще стане, когато получи официално решението на македонските власти за заличаването на сдружението.

То стана възможно благодарение на приетите в края на март промени в Закона за сдруженията и фондациите в западната ни съседка, в резултат на които от местните регистри бяха заличени имената на два български клуба – този в Битоля и „Цар Борис III“ в Охрид. Въпреки уверенията, които България получи, промените във въпросния закон не бяха съгласувани от РСМ с Венецианската комисия.

По-късно днес пък съдът в Охрид ще заседава по делото срещу един от нападателите на секретаря на българския клуб в града Християн Пендиков. През февруари делото не успя да тръгне заради процесуални нарушения.

Подсъдим за престъплението е 24-годишният македонски гражданин Илия Спасески. Според прокуратурата побоят е извършен от омраза към етническа принадлежност.

На първото заседание Пендиков не се яви в съда. Но и прокуратурата, и съдът настояват за неговия разпит. Според последната информация той е в София.

Междувременно във вторник македонските власти окончателно закриха българския клуб „Цар Борис III“ в Охрид заради името му.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.