Мария Габриел: Следим ситуацията с 30 българи във Волос

0

МВнР следи ситуацията с около 30 българи в град Волос, Гърция. Районът беше ударен от бурята „Даниел”. При водното бедствие загинаха шестима души, а материалните щети са огромни.

„По отношение на ситуацията в Гърция и българите, които са там – в постоянен контакт сме с генералния ни консул, който от своя стана ежечасно ме уверява каква е ситуацията. Знаем, че тя е тежка, знаем, че има прекъснати пътища”, заяви вицепремиерът Мария Габриел, цитирана от БГНЕС.

„Още от самото начало сме се уверили, че българите, които са в такава трудна ситуация имат необходимото – храна, вода, лекарства”, заявява Габриел. Работи се в тясно сътрудничество с гръцките власти и когато те стигнат до мястото, от което да могат да бъдат превозени до България, МВнР има готовност за това.

„Имам информация за около 30 българи в региона на Волос. Лично съм се чула с един от тях вчера късно вечерта. Това, което имаме като уверение на тази етап, е, че няма необходимост от допълнителна храна или вода, но е факт, че след като вече четвърти ден продължават да са откъснати, ние трябва да имаме готовност да реагираме”, поясни вицепремиерът.

Тя напомни, че в тази ситуация гръцките власти са тези, които имат средствата да достигнат възможно най-бързо и мобилно до българите. „В момента, в който те могат да стигнат до Солун, ние като държава също сме готови да реагираме”, увери Габриел.

Тя коментира, че активираме европейския механизъм за гражданска защита, когато не можем да се справим сами. „За момента властите, армията, пожарната и полицията, всички са мобилизирани. В момента, в който много бързо стане ясно, че има нужда от необходима подкрепа, хубавото е, че ние ще я имаме и тя беше ясно заявена от ЕК”, отбеляза вицепремиерът.

„Поклон пред паметта на жертвите в Царево”, каза още Габриел.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.