Мария Захарова бясна: Неграмотни чиновници позорят българския народ

0

Официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова нарече „опасна глупост“ решението на българските власти да откажат на самолета на руския външен министър Сергей Лавров да прелети през въздушното пространство на страната, ако тя е на борда.

„Не става въпрос просто за глупост, а за опасната глупост на някакъв интригант в силовите структури на България, написа Захарова в канала Telegram.

„Факт е, че правилата за въздушно движение се регулират от Чикагската конвенция за международно гражданско въздухоплаване на 1944 г. Той предписва територията на една държава да се разбира като „сухопътни територии и прилежащите териториални води.“ Въздушното пространство не е включено в термина „територия“.

Захарова обясни, че в тази връзка действието на „незаконните санкции на Европейския съюз не може да се разпростре върху непрекъснат полет със самолет на лице, на което е забранено да влиза на територията на държавата“.

По думите й за първи път в историята държавните власти забраниха не самолет, а човек в самолета да бъде в небето, тъй като според нота на българското дипломатическо ведомство самолетът на руското външно министерство му беше позволено да прелети.

„Мислеха ли българските служители, че подобни мерки могат да бъдат приложени към хилядите функционери на НАТО, които са в нашите огледални стоп списъци в отговор? Мислеха ли по принцип за създаване на опасен световен прецедент? Мисля, че не.

Кой даде право неграмотни чиновници в София да опозорят българския народ? Ние, между другото, вече сме в Скопие“, добави Захарова.

Лавров пристигна в Скопие на 30 ноември за участие в Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Самолетът е летял през Гърция, като преди това се очакваше маршрутът да минава през България.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.