Мартин Нотариуса – секретен сътрудник в 3-то РПУ

0

Мартин Божанов-Нотариуса е бил секретен сътрудник на оперативен служител от икономически отдел в 3-то РПУ в София. Това твърди бившият главен прокурор Иван Гешев в интервю пред Миролюба Бенатова и Генка Шикерова в „Дневен ред“.

„Не е слух. Потвърдиха ми го хора. Да кажем, че 80% е вярно и 20% невярно, да кажем – непроверена информация“, обяви той.

По думите му, след като се е случил скандалът служителят на МВР е бил помолен да стане квартален полицай, за да не се разраства още повече случаят, но той е напуснал. От думите му обаче не става ясно дали въпросното лице е напуснало само районното управление или изобщо системата на МВР.

Гешев не посочва по име и кой е бил водещият полицай. „Когато си секретен сътрудник, ако някой работи срещу теб в цялата страна, веднага се уведомява ръководният полицай. По този начин има протекции и го предупреждават“, обясни бившият главен прокурор Иван Гешев.

Вътрешното министерство засега не споделя конкретна информация дори с парламента дали Нотариуса приживе е бил секретен сътрудник на полицията. Такива непотвърдени данни са достигнали до неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ), която разкри схема за влияние на Божанов в закритите вече специализирани съд и прокуратура още през 2021 г.

Депутати вече изпратиха официално запитване по темата до МВР, но министерство отговори, че информацията по този въпрос е класифицирана и затова не може да бъде обявена. Градската прокурорка на София Илиана Кирилова обяви, че полицията дори не казва на държавното обвинение дали Божанов ѝ е сътрудничил по делото за неговото убийство и затова са изпратили повторно запитване.

Само преди дни на въпрос дали Божанов е бил сътрудник на МВР шефът на СДВР и бивш зам.-шеф на ГДБОП Любомир Николов не отговори директно, но даде да се разбере, че това вероятно е точно така. „По досъдебното производство са взети всички материали, които се намират в СДВР, било то явни и секретни, и на подобни въпроси следва в последствие да отговори прокуратурата“, казва първо той и после добави: 

„Считам, че сътрудниците на МВР трябва да са богати на информация и да бъдат правилно внедрени в престъпни структури, откъдето да черпят информация оперативна. Профилът на Божанов отговаря до някаква степен на такъв човек, но когато получим категорична информация, че това лице извършва престъпна дейност следва веднага да бъде преустановена работата ни с него“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.