МЪСТ: Ренегатите от „Възраждане” блокират жалба до КС за бюджета

0

Тримата депутати, които бяха изключени от “Възраждане“, си отмъщават на Костя Копейкин, като блокират конституционната жалба срещу Закона за държавния бюджет за тази година с оттеглянето на свои подписи.

„В момента в жалбата има 45 подписа при необходимите 48. С нашето оттегляне жалбата няма да има нужните брой подписи, за да се разгледа от Конституционния съд“, каза Николай Дренчев, който даде съвместен брифинг с останалите отцепници – Иво Русчев и Александър Арангелов.

Преди две седмици „Възраждане“, ИТН и тримата независими депутати атакуваха разпоредби на държавния бюджет в Конституционния съд. Мотивите им бяха, че „в бюджетът на Асен Василев има противоконституционни текстове“.

„Ние отчитаме това като грешка“, коментира Дренчев в сряда. Той обясни, че с оттеглянето на подписите си тримата депутати ще провалят жалбата.

„С обжалването на Закона за бюджета пред Конституционния съд, ние всъщност блокираме изпълнението му, включително в член 107, където са включени всички капиталови разходи, които МРРБ трябва да финансира общините в Република България“, каза Дренчев.

Самата жалбата до КС обаче не спира изпълнението на законите. Докато Конституционният съд не обяви един закон за противоконституционен, се презумира, че той е в съответствие с конституцията и валидно регулира обществените отношения, за чието уреждане е създаден, се казва в решение 3 на КС от 2020 година.

Николай Дренчев обясни, че действията им са продиктувани именно от тревогите на кметовете.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.