Мая Манолова прибира червени евродепутати

0

Месец и половина преди европейските избори вече е ясно, че сегашните евродепутати от БСП няма да бъдат издигнати отново от „Позитано“ 20. Лидерът на столетницата Корнелия Нинова в последните дни развива тезата, че те не заслужваат да бъдат в червената листа за вота на 9 юни.

От свои източници „Галерия“ научи, че Иво Христов, Сергей Станишев иПетър Витанов обаче ще участват на изборите и това ще стане чрез новото обединение „Левицата!“, в което членуват партиите на Мая Манолова, Румен Петков, Татяна Дончева и други.

Засега с най-голяма вероятност да бъде водач на листата е Иво Христов – бившият шеф на кабинета на президента Румен Радев. След него ще са Станишев и Витанов. Още не е ясно дали Елена Йончева ще се кандидатира за нов мандат в Европарламента. За Цветелина Пенкова – петата в досегашната червена листа, също няма яснота дали ще попадне в селекцията на „Позитано“20 или ще остане извън борда, разчитайки на коалицията „Левицата!“ като своите колеги.

Източници на изданието твърдят, че Мая Манолова засега била дала утвърдителен отговор за първите трима – Христов, Станишен и Витанов.

Всъщност тази червена група се надяваше да получи летящ старт с евентуална партия на президента, но нещата не се развиха по очаквания сценарий. Проектът, за който толкова много се говореше в последните месеци, на който се надяваха и „враговете“ на президента от ГЕРБ и ДПС, не се случи, което изнерви хората на Борисов и Пеевски допълнително. Защото точно те проракуваха създаването му и настройваха обществото с подобни очаквания.

Сега за евроизборите в соццентралата се шушука, че Цветелина Пенкова единствена имала шанс да остане в листата на БСП, макар и на по-задна позиция, но засега Корнелия Нинова не е казала тежката си дума. Очакванията са да я остави, но на по-задна позиция, за да може да се докаже с преференции.

Между дрогото само преди дни излезе проучване на „Сова Харис“, което сочи, че вследствие на дейността в ЕП най-голямо доверие българските граждани имат на Елена Йончева и Сергей Станишев. Третото място по степен на доверие заема Ангел Джамбазки.

Изборни анализатори обаче са скептични около възможността „Левицата!“ да успее да вкара повече от един евродепутат на вота. За БСП най-добрите прогнози са, че максимумът, на който столетницата разчита, са 2 места. Засега упорито се говори, че за водач ще бъде издигнат Кристиян Вигенин, а другият сигурен е Добромир Стойнев. Според изборните норми и двамата повече не могат да бъдат избирани за депутати в националния парламент. Затова Нинова сика да им даде шанс да работят в Брюксел.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.