Министър Хинков: ​Евтини лекарства трайно изчезват от пазара

0

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира министърът на здравеопазването Христо Хинков пред Нова тв. Той отчете, че през декември миналата година е имало 15 сигнала за липса на инсулин в аптеки, а след мерките на здравното министерство за януари и февруари сигналите са 5.

„Основният проблем е свързан с търговците на едро – няма връзка между тях и аптеките. Някои от търговците на едро имат вериги аптеки, там нещата са добре. Така се получава един недостиг, особено в по-отдалечените райони“, заяви Хинков. Той не изключи да има случаи на незаконен износ на инсулин въпреки забраната на здравното министерство.
 

„Беше изнесена информация от ДАНС не само за инсулин, но и за други лекарства. За конкретни фирми, които се занимават с нерегламентиран реекспорт. Това е секретна информация, прокуратурата се занимава с тях“, добави Хинков.
 

Той смята, че евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар. „Има лекарства в психиатрията, които отдавна изчезнаха. Така е, защото притежателят на разрешението за употреба няма сметка от тези ниски цени, които има тук“, заяви Хинков.
 

Министърът на здравеопазването каза още, че ще удължават периодично забраната за износ на инсулин, за да бъдат гарантирани необходимите количества за българския пазар.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.