МВР: Полицаят стрелял с личното оръжие, защото се скъсал кобурът на служебното

0

Полицаят, застрелял 18-годишния младеж след преследване в София, е носел и лично, и служебно оръжие, обясни главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев в интервю пред БНР.

Той допълни, че заради скъсан кобур се е наложило служителят да използва лично оръжие, но все още този въпрос се уточнява:

Той защити полицая от 4-о районно полицейско управление в столицата, който простреля 18-годишен крадец след сигнал за обир и извършване на второ престъпление. Младежът по-късно почина от раните си в болница.

„В случая сме установили, че е ползвал както служебното си оръжие, така и лично оръжие. По стечение на обстоятелствата при преследването се е скъсал кобурът, където е било поставено оръжието, и поради тази причина се е наложило да използва личното оръжие. В тази връзка директорът на Столичната дирекция е разпоредил допълнителна проверка да се изследват именно тези административни обстоятелства кое е наложило в случая да се носи личното оръжие“, каза главният секретар на МВР.

Коцев припомни, че МВР се отличава от останалите институции по това, че е изпълнително-принудителен орган и упражнява държавна принуда. Законът за МВР категорично позволява употребата на оръжие, когато е налице абсолютна необходимост и след предупреждение при оказване на съпротива и опит да избяга.

„В случая категорично е установено, че полицейският служител е използвал предупредителни изстрели с ясни команди. Въпросните три лица са извършили три грабежа, които са доказани, вече са с повдигнати обвинения и двамата са в ареста с постоянни мерки“, заяви Живко Коцев. Той още веднъж подчерта, че полицаят, застрелял младежа, е с безупречна репутация и неведнъж награждаван за постижения.

В същото време семейството на убитото момче, участвало в обира и в нападението над две момичета, твърди, че той е невинен и ще търси правата си в съда, а жителите на Ботунец се вдигнаха на протест с искане полицаят, който го е убил, да бъде наказан, а обирджиите – пуснати от ареста.

Две са направленията, по които МВР работи във връзка с убийството на Алексей Петров, каза той.

„Работим в няколко направления – направлението, свързано с личния живот на Алексей Петров, както и по отношение на бизнес контактите и търговската дейност. В тях са акумулирани и другите подверсии, но ще се въздържа от коментар“, каза Коцев.

На този етап в разследването няма положителен развой, въпреки че са привлечени на помощ и партньорски служби, каза главният секретар на МВР.

„Убийството се разследва, престъплението е с фактическа и правна сложност, продължават беседи и разпити с огромен кръг от лица“, каза Коцев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.