МВР пуска 1300 ленти с шипове срещу джигити

0

МВР пуска в употреба стотици ленти с шипове, които ще могат да бъдат използвани при преследване на пътни хулигани, както за предотвратяване и разкриване на тежки престъпления. Закупени са нови 1300 помощни средства за принудително спиране на моторни превозни средства. Те ще бъдат изпратени към всички областни дирекции и СДВР, обяви инспектор Милорад Йорданов от „Охранителна полиция“, ГДНП, цитиран от пресцентъра на МВР. 

„Помощните средства са тип ножично устройство, което позволява да се разстилат като лента, дълга 6 метра. Всяко от тях е снабдено със 165 шипа и при преминаване на лек или товарен автомобил през лентата, те се забиват в гумата, тя започва постепенно да изпуска налягането, като не се пръска или нарязва“, обясни Йорданов.

Устройствата са  проектирани така, че с тях да се борави безопасно и да бъдат използвани ефективно  за принудително спиране на МПС само при крайна необходимост“, обясни още полицаят по време на демонстрация на устройствата.

МВР обяви през февруари т.г. едновременно обществена поръчка за доставка на ленти с шипове за принудително спиране на автомобили и 95 мобилни технически средства за контрол на скоростта.

Средствата, отпуснати за мобилни камери за скорост, бяха 6 250 000 лева без ДДС. В тази сума, освен камерите, се включваше тяхната поддръжка и гаранционно обслужване, инсталация и настройка, както и обучение на полицаите за работа с техническите средства. Камерите ще обхващат поне три пътни ленти. Всяка от тях ще може да съхранява минимум 40 хиляди заснети нарушения.

Според изискванията в обществената поръчка устройствата трябва да могат да съхраняват данните на всички преминали пътни превозни средства, включително и тези без установени нарушения, които да включват регистрационен номер, дата, час, място и посока на движение.

780 000 лв. пък бяха предвидени за закупуване на 1300 ленти. Лентата с шипове, които да са поне 5 сантиметра, трябваше да е не по-малка от 7 метра и не по-голяма от 9 метра. Всяка трябваше да има минимален брой от 140 шипа.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.