Най-сетне: Правят списък на лекарствата с дрога

0

Списък с лекарствата, които дават фалшив положителен резултат при наркотест на КАТ, може да предотврати драми и абсурди, които се случват на стотици шофьори. Това гласи становище на омбудсмана проф. Диана Ковачева, изпратено на здравния министър проф. д-р Христо Хинков и колегата му от МВР Калин Стоянов.

Според проф. Ковачева е недопустимо водачите да чакат с месеци кръвната проба, след като полевите им тестове за употреба на наркотици са дали положителен резултат заради най-прости медикаменти – сироп за кашлица, обезболяващи хапчета и дори заради енергийни напитки.

А ако резултатите от кръвния анализ са отрицателни – държавата, тоест всички ние като данъкоплатци, да обезщетяваме хората. Те остават без книжка с месеци, отнети са автомобилите им заради последните поправки на Наказателния кодекс, уволнени са от работа, изгонени са от квартирата им, или в малките населени места се е разчуло, че е наркомани.

Само от началото на 2023 г. в Софийската районна прокуратура са били прекратени около 50 досъдебни производства срещу “пияни и дрогирани” шофьори, защото резултатът от кръвната проба се разминавал с показанията на уредите на КАТ.

Част от тях са показали под 1,2 промила алкохол, но повечето са за фалшиво положителни тестове за дрога. “Като застъпник за правата на гражданите бих искала да ангажирам вниманието Ви във връзка с проблем, който е особено актуален предвид и последните нормативни промени в Наказателния кодекс, вече влезли в сила.

Сигнализирала съм за проблема с фалшиво положителни резултати от Drug test 5000, като отбелязах, че забавянето на кръвните тестове е в сериозен ущърб на хората. Недопустимо е гражданите да чакат месеци наред, докато излязат кръвните им проби и докажат, че не са употребили наркотични вещества, а през това време да търпят санкции”, пише Ковачева на двамата министри. Тя уточнява, че е наясно, че към момента кръвните проби се изпращат за изследване само в две химико-токсикологични лаборатории на ВМА в София и Варна, а в някои случаи в лабораторията към МВР-болница или в Националния институт по криминалистика при МВР.

Ковачева е “за” кръвните проби да излизат след една седмица след полевия наркотест, като за тази цел правителството ще купува апаратура, за да се разшири кръгът от лаборатории в страната.

“Считам, че познаването на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици, значително би намалило негативните последици от евентуалния фалшив резултат, тъй като би дало възможност за предприемане на нужните мерки преди шофиране и съответно – тестване. Публично достъпна е информацията, че приемането на различни лекарства от няколко фармакологични групи могат да повлияят на резултата при направен тест за наркотици, тъй като и малки концентрации от тях могат да наподобят някои от забранените наркотични вещества.

В това число са и често използвани без рецепта лекарства. Като пример могат да се посочат нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици, деконгестанти, лекарства за суха кашлица, антибиотици, антихистамини, антихипертензивни средства, перорални антидиабетни средства, антидепресанти и антипсихотици, психостимуланти и др.”, пише омбудсмана до министрите. Ковачева предлага да се създаде работна група от експерти от МЗ и МВР или Експертният съвет към Националния съвет по наркотични вещества да даде експертно становище какво е въздействието на различните лекарства при тест и да се състави списък, който да е отворен и да може да се допълва.

“Важно е да уточня, че посоченото по-горе в никакъв случай не цели оневиняване и сваляне на отговорност от извършителите, а навременно превантиране на възможни престъпления вследствие несъзнателната употреба на лекарства, позитивиращи контролните тестове и да отграничи случаите на съзнателно приемане на психоактивни вещества, към което следва да са насочени усилията на компетентните органи”, завършва Ковачева в обръщението си до МЗ и МВР.

Властта обещава техника за нови лаборатории

Правителството е отделило средства за закупуване на роботизирани системи за подготовка на пробите на шофьорите за алкохол и наркотици, за да може резултатите да излизат бързо – в срок до една седмица.

Намерението е три лаборатории в страната да бъдат оборудвани със съвременната техника до март следващата година. Министър-председателят е получил уверение, че процедурите за това ще бъдат придвижени максимално бързо. Подобни обещания преди повече от половин година даде и бившият вътрешен министър Иван Демерджиев. Той създаде междуведомствена работна група и установи, че в шест болници е възможно да се разкрият допълнително лаборатории.

Направени бяха постъпки за бързото им снабдяване с необходимата лабораторна техника, която те все още чакат. Сега ще чакат и техниката, обещана от Денков. Дотогава – наркомани, колкото КАТ може да поеме.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.