Наш кораб с кокаин за €105 млн. сгащен в Ирландия

0

Кораб на БМФ е задържан в Ирландия за трафик на кокаин, чиято стойност може да достигне 105 милиона евро. Става дума за „Верила“, плаващ под малтийски флаг. Пред морския сайт maritime.bg шефът на компанията кап. Александър Калчев потвърди задържането, уточнявайки, че към момента няма арестувани моряци, а фирмата съдейства на разследването.

Ръководните лица на борда са българи, а останалата част от екипажа е от Мианмар. Пристанището, в което е извършено задържането, е Фойнс, графство Лимерик.

Поне 300 кг кокаин, за който се предполага, че е с високо качество, са открити във вторник в бала. Тя е била допълнена с помощно средство, което ѝ позволява да плава на повърхността, както ѝ е прикрепен GPS маяк. Това е известен метод за доставяне на дрога, като балата се хвърля зад борда, а друг кораб или катер я открива по сигнала и я прибира.

Претърсването на кораба за насипни товари продължава в пристанището Фойнс, като властите не изключват в следващите дни количеството да достигне половин тон или 35 млн. евро съгласно цените при продажба на дребно на улицата (около 70 000 евро за килограм), пише „Айриш таймс“. Изданието допълва, че оценката може да се окаже още по-висока – между 60 и 105 млн. евро – заради признаците за много чист кокаин, който се „разрежда“ с други вещества и така крайният обем, достигащ до дилърите, е по-голям.

„Верила“ е съвсем нов съд – построен през 2022 г. в Китай, като част от нова серия 32 150-тонни кораба за насипни товари на БМФ. Строителството е финансирано с помощта на Bank of China.

По данни на сайта за морски трафик vesselfinder на 8 декември той е отплавал от Хамилтън, Канада. Преди това е бил в Квебек, а още по-рано – в Сантос, Бразилия.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.