„Не искаме пари, а работа“: Енергетиците се споразумяха по 7 точки със сглобката

0

След тежки 7-часови преговори в Народното събрание сглобката и протестиращите миньори и енергетици стигнаха до споразумение, но не съвсем. Шестте искания, които бяха поставени по-рано от синдикатите, вече са седем точки, по които ще се работи, но не всички участници в срещата са ги подписали.

Това съобщи абсурдният премиер Николай Денков след седемчасовите прения, в които се включиха и представители на партиите в парламента. Той уточни, че това е само проект, по който тепърва започват детайлни разговори. И призна, че не е ясно дали блокадите все пак ще продължат, тъй като не всички профсъюзни организации са взели решение. 

Минути по-късно лидерът на КТ „Подкрепа“ обяви, че представители на мините не са подписали, защото са поискали да обсъдят с колегите си проектоспоразумението, преди да решат какво да правят.  Засега остава блокадата на магистрала „Тракия“ при Стара Загора, на Прохода на републиката и на магистрала „Струма“.

На брифинга премиерът неколкократно подчерта – държавата няма да затваря въглищни централи административно, пазарът ще реши кои тецове да работят, кои не, но в същото време държавата ще има грижата да осигури необходимите базови мощности.

Одиозният Денков побърза да похвали ГЕРБ и ДПС за конструктивното участие в разговорите.

„Доволен съм, свършихме работа на хората“, коментира Делян Пеевски пред медиите, макар че, както се разбра, същинската работа по споразумението предстои и в нея ще участват и депутатите.

От видео от разговорите, разпространено от „Възраждане“, стана ясно, че премиерът Денков се зарича, че ще си подаде оставката, ако точките от споразумението не бъдат изпълнени. Преди това синдикалист настоява в документа да се запише изрично, че ако ангажиментите в споразумението не бъдат изпълнени, правителството ще подаде оставка. „Няма да го впиша в споразумението, но ако тези точки не бъдат изпълнени, пак казвам – с изключение на тези, които противоречат на европейските регламенти, аз ще си подам оставката“, казва Денков.

Шест от седемте точки в споразумението са почти същите, които вече бяха поискани от протестиращите миньори и енергетици. За някои от тях премиерът вече каза, че са трудно изпълними, защото не могат да бъдат защитени пред Европейската комисия. Новата точка е приемане до края на годината на Закон за енергийния преход.

КАКВО СЕ СПОРАЗУМЯХА

1. Да се въведе механизъм за осигуряване на капацитет, тоест подкрепа за поддържането на капацитет за осигуряване на електроенергия в случай на недостиг, и да започнат процедури за поддържка на необходимия състав от синхронизирано работещи и резервни генериращи източници – до 31.12.2023 г.

2. Правителството да изпълни решението на НС от 31 януари 2020 г. и решението на НС от 12 януари, 2023 г. след преговори с ЕК за недопускане затварянето или ограничаването на производството на въглищните топлоцентрали от групата на БЕХ – до 31.10.2023 г.

3. Изработване на проект на енергийна стратегия до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. в която базовите мощности на въглища са не по-малко от 1000 мегавата до края на 2035 г. – до края на 2023 г.

4. Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за бита

5. Прозрачна процедура на инвестиционните намерения и включването в тях на ТЕЦ-овете, мините и  общините

6. Проучване на възможността за улавяне, преработка, и съхранение на въглеродни емисии, за ТЕЦ Марица Изток 2 – до 31.03.2024 г.

7. Изработване на закон за енергийния преход – до края на 2023 г.

Срещата  започна малко след 11 часа на фона на блокади на магистралите „Тракия“ и „Струма“, които продължават вече пети ден. Пререкания имаше още при влизането на протестиращите в сградата на парламента, тъй като първоначално охраната не пусна всички. След като влезлите заплашиха да излязат при останалите, групата бе допусната в пълен състав в залата.

След първите два часа разговори в НС бе дадена почивка, по време на която депутати от ИТН обобщиха, че няма съгласие между страните и не се очертава консенсус. Протестиращите искат планът за възстановяване да се изтегли и преработи в тази част, управляващите  обясняват, че ще се загубят милиарди. Няма никакво желание за изпълнение на решението на Народното събрание от януари (б.р. с което депутатите задължиха кабинета да преработи плана в частта декарбонизация на енергийния преход), коментира Тошко Йорданов от ИТН.

От ИТН съобщиха и за паралелно течащ скандал с издирвани от икономическа полиция двама представители на синдикатите. Единият бил викан в полицията вчера, на другия днес цял ден телефонът му звънял

На срещата не присъства лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, няма представители на БСП.

По време на разговорите е сформирана работна група, която да изготви споразумението.

КАК СЕ СТИГНА ДО ПРЕГОВОРИТЕ

Вчера бе взето решение преговорите да се водят само с ръководителите на парламентарно представените партии. Протестиращите излъчиха шест искания, повечето от които неизпълними като например да се гарантира механизъм за капацитет на въглищните централи като критична инфраструктура на енергийната система на страната, т.е. държавни субсидии. Искат и да се отложи освобождаването на пазара на ел.-енергия за битовите потребители.

„Ние не искаме пари, искаме работа и сигурност за семействата си“, коментира на влизане в залата Пламен Панков, работил като инженер 27 години в рудник „Трояново“-Север, по повод предложените 36 заплати на напуснал миньор. Енергетиците смятат, че в ЕС започва преосмисляне на зеления преход и България рискува да провали енергетиката си.

На самата среща също възникна скандал, след като се оказа, че тя се излъчва онлайн от депутата на „Възраждане“ от Стара Загора Искра Михайлова, въпреки че е замислена като закрита. Михайлова спря излъчването след намеса на Пеевски, но от чутото се разбира, че депутатът на ДПС и тук се разпорежда като върховен началник на държавата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.