Nexo плаща $45 милиона глоби в САЩ и спира работа

0

Компанията Nexo е постигнала споразумения с властите в САЩ по обвиненията, че е действала в нарушение на регистрационния режим. Фирмата ще плати 45 млн. долара глоби и ще спре предлагането на един от продуктите си, съобщи Комисията за ценни книжа и борси. От съобщението им става ясно, че нарушенията са административни, а криминални обвинения няма.

Комисията добавя, че Nexo е предприела действия за спиране на въпросния продукт още през миналия февруари. Компанията е пропуснала да го регистрира преди да започне да го предлага на инвеститори, заявява председателят на институцията Гари Генслър. Той посочва, че съобразяването с регулациите не е въпрос на избор.

От компанията определиха споразумението като историческо. Те заявиха, че договорката слага край на производствата срещу тях във всички осем американски щата. Оттам посочват, че няма твърдения или обвинения, че са участвали в измами или подвеждащи търговски практики.

„Единствената констатация на щатските регулатори относно несъответствия със законови изисквания от страна на компанията е по отношение на липса на необходимата регистрация за предлагане в САЩ на лихвоносещия продукт на Nexo, приет за ценни книжа“, пише в съобщението им.

Производството срещу компанията е продължило две години. През последните дни около тях се разрази скандал след като прокуратурата у нас обяви, че ги разследва. Досега националната следствена служба съобщи, че са повдигнати обвинения за участие в престъпна група на четирима души. Имената им не бяха споменати, но се предполага, че това са ръководителите на дружеството. Разследващите неведнъж споменаха и щатското производство, макар че то няма общо с техните действия.

„За съжаление, дори български държавни органи и институции не се посвениха и продължават да злоупотребят с американското име и реакциите във връзка с тези безобразни действия по създаването на алиби тепърва предстоят.

Нескопосаните внушения за “международен” елемент в действията срещу Nexo, за да се обоснове безочлив произвол срещу дружеството ни “Ен Ди Ес” ЕООД и нашите над 600 служители в България, като едва ли не по искане на “евроатлантически партньори”, са разобличени от неопровержими факти“, заявява съоснователят на Nеxo и бивш депутат Антони Тренчев.

От компанията вече заявиха, че обвиненията у нас са безпочвени и ще осъдят държавата.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.