НОВА МОДА: Групи в Телеграм за порнография и дрога, стават все по-популярни

0

Десетки хиляди българи членуват в групи в социалната мрежа Телеграм, в които се разпространяват безконтролно порнографски снимки и клипове на жени и деца. Стотици са сигналите за изнудване, отмъщение и злоупотреби, подавани ежегодно в ГДБОП и Центъра за безопасен интернет.Входът към някои от групите е свободен. В други обаче за вход се изисква изпращането на собствено сексуално съдържание. Част от групите са профилирани за порнография с момичета под 18-годишна възраст.

„Най-често за Телеграм получаваме сигнали за тийнейджъри между 15 и 18 години, които са флиртували с реалните си гаджета през мрежата, като са им пращали голи снимки, или са произвеждали самите те в интимен контакт видео, което след това са си разменили. Тези видеа попадат в Телеграм групите, които набраха много сериозна популярност и обем от съдържание“, обяснява пред БНР Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет.

По-често момчето качва снимката, за да се похвали или да допринесе към съдържанието на групата, изтъква тя.

„В 90% от случаите става без знанието и съгласието на момичето. Това важи и за възрастни. Другият вариант е като отмъщение.“

В групите за порнография често попадат и снимки или клипове на бивши съпруги.

„Сексуалното отмъщение е много популярно“, коментира Явор Колев, бивш началник на отдела за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП.

„При децата е изключително неприятно, тъй като са още непълнолетни.“

В групите се предлагат още наркотици, оръжие и фалшиви документи.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.