Нова тв и bTV мълчат почти седмица по болезнените въпроси за далаверите на Нико Тупарев за 100 млн. лв.

0

Narod.bg изпрати няколко болезнени въпроса, касаещи корупционни практики в Нова тв и bTV, свързани с работата на проверявания от Комисията за защита на конкуренцията тв продуцент Нико Тупарев.

Мейлите с въпросите до двете национални телевизии относно работата им със схемаджията, разпитван на два пъти за мокра поръчка срещу свой бизнес партньор, бяха изпратени около 14 ч. в петък, 17 май, с молба маститите тв шефове да отговорят възможно най-бързо предвид широкия обществен интерес към далаверите, оценени на над 100 милиона лева.

Ето и въпросите до Нова и bTV, които са зададени и на английски език за чуждестранните граждани, забъркани в скандала, на които и до днес няма отговор:

1. Запознати ли сте, че в КЗК е образувано производство от 14 май за нарушаване на Закона за защита на конкуренцията с участие на вашите телевизия и обръчите от фирми на телевизионния продуцент Нико Тупарев?

2. Как ще коментирате обстоятелството, че bTV  и Нова са участвали в договорки, противоречащи на конкурентното законодателство на Република България, като са сключвали договори с подставени фирми на Нико Тупарев, с които действия той е ощетявал съдружниците си и е присвоявал милиони от бюджетите на медиите, представяйки ви неверни отчети на разходите си?

3. Кой е приемал от страна на телевизиите договорите за производство на телевизионни предавания с фирмите, свързани с Нико Тупарев, да бъдат сключвани с различни негови компании като „Републик ъф Кънтент” ООД с Мая Тодорова и Радослав Тушев, „Ту бай Ту” ООД с Витомир Саръиванов, „Еф Хикс Камера” ЕООД, а не с утвърдената му продуцентската компания „Олд Скул” ООД?

4. Знаели ли сте, че по този начин осъществявате състав на нелоялна конкуренция, ощетявайки интереса на партньорите в компанията „Олд Скул” ООД? Кой е взел решението това да се случва от страна на телевизията?

5. Запознати ли сте с обстоятелството, че Нико Тупарев е задължен да не осъществява конкурентна дейност на тази, извършвана в „Олд Скул” ООД и че чрез действията си сте участвали в практика, нарушаваща принципите на лоялна конкуренция, ощетила съдружник в „Олд Скул” ООД с над 40 000 000 лева?

6. Ще спрете ли да сключвате договори с компании, свързани с Нико Тупарев, до произнасяне на Комисия за защита на конкуренцията и съда по нарушението или ще продължите недобросъвестно да участвате в незаконната схема?

7. Кой от страна на телевизиите е приемал отчетите на фирмите, свързани с Нико Тупарев, и правени ли са задължителните одити на разходите му? Кой е приел разходите по проектите да бъдат отчитани чрез свързани фирми с Нико Тупарев, както например разходите на „Олд Скул” ООД са отчитани много пъти през свързаната фирма „Еф Хикс Камера” и това е приемано от страна на телевизиите?

8. Как ще коментирате факта, че по този начин – чрез приемане на отчетите на свързани с Тупарев фирми, ще ощетили с милиони бюджетите на телевизиите? Кой от страна на управляваните от вас медии носи отговорност за това?

9. Запознати ли сте с обстоятелството, че Нико Тупарев чрез финансово-юридическата схема на обръчи от фирми, с които работи с вас, изкарва между 5 и 7 милиона лева на година? Каква е официалната отчетена пред вас печалба на неговите фирми и как и от кого е проверена от страна на телевизията?

КЪМ ДИДИЕ ЩОСЕЛ – минал като шеф през Нова и bTV

10. Вярно ли е че Нико Тупарев е работил в измамната схема под Вашето покровителство, докато сте бил в Нова ТВ, а сега правите същото като началник в групата на bTV? Вярно ли е, че получавате от Тупарев рушвети, за да осигурявате над Тупарев да има „чадър“ при работата му в телевизиите и неверните му финансови отчети да бъдат приемани? През последните 15 г. по този начин са откраднати над 100 млн. лева.

Вярно ли е, че Тупарев е представял пред телевизиите фалшиви отчети, като Ваш ангажимент е било да осигурите да бъдат приети от служителите Ви и парите да бъдат платени от телевизиите на някоя от свързаните с Нико Тупарев фирми?

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.