Нови мерки за безобразните цени на храните

0

Набелязани са мерки, които в момента се обсъждат с бизнеса, 15 основни хранителни продукта, влизащи в основната, малка потребителска кошница, да бъдат предлагани на възможно най-добри цени за най-уязвимите потребители. Тези мерки ще бъдат приложени преди началото на зимния сезон. Това каза преди дни министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов пред БНР.

Както читателите на „Ретро“ неведнъж са писали в писмата си, цените на храните в момента са безобразно високи, а най-потърпевши от скъпотията са пенсионерите с мизерните си подаяния. Те едва свързват двата края и живеят от промоция на промоция.

Част от набелязаните мерки предвиждат максимална част от продуктите да бъдат локално производство, за да се намалят възможните рискове от повишение на цените на транспорта, инфлацията или рецесията от страните на внос, води се и диалог с големите хранителни вериги, посочи министърът.

Предстои да продължи обсъждането на това определени периоди веригите да публикуват информация по достъпен начин за малката потребителска кошница и да се поддържат възможно най-добри цени на заложените 15 продукта от първа необходимост. Има готовност при необходимост да се прибегне до тавани на цените за определен период от време. Според министъра оптимални цени за 15-те продукта могат да се постигнат чрез диалог с големите хранителни вериги.

„Друг важен аспект, по който трябва да се работи, е информираността, така че потребителите да знаят точно къде и кога какво могат да намерят“, отбеляза Богданов.

Министерството също така настоява веригите да започнат да публикуват информация към Националния статистически институт за тези 15 продукта, за да се осигури адекватна информация за цената на дребно конкретно за тези стоки.

Това са част от мерките и те ще бъдат приложени още преди началото на зимния период, подчерта министър Богданов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.