Нови схеми: Тарикати зареждат банкомати с фалшиви левове

0

Нова измама измислиха производителите на фалшиви пари. Те използват банкомати, които позволяват човек да зарежда сметката си. Вместо истински банкноти обаче те слагат фалшиви 50 лева, а след като се появят в сметката им, веднага ги теглят.

Схемата е засечена от криминалистите преди около месец. Прилага се най-вече в София, затова се предполага, че печатницата е ситуирана в столицата.

Бандитите ползват мулета – малоимотни и социално слаби, които да внесат парите и след това да ги изтеглят, сочат оперативните данни на полицията. Правело впечатление, че във всички случаи това е първият път, в който ползвателите на карти внасят пари чрез банкомата. Не е ясно каква сума получават за услугата, но се предполага, че е не повече от 10 лева за трансакция.

Схемата е най-новата в сферата с банкови измами, но и нанася най-малко щети. Особено популярен е фишингът, при който с мейл, уж от финансовата институция, човек доброволно въвежда потребителското си име и парола. За целта се използва сайт, направен да изглежда досущ като на банката. Веднъж подлъгал се да въведе данните, човек може да се прости с огромни суми. Напоследък вместо мейл мошениците ползват и есемеси, за да заблудят хората.

А поне веднъж седмично фирма изгаря с поне 20 000 лева след подмяна на банковата сметка при комуникацията с нейн контрагент. При тази измама се хаква фирмен мейл. Кибербандитът следи разговори за плащане и точно преди него само сменя айбана. Авторите на подобни измами най-често са нигерийски групи.

При продаването на стоки втора употреба в различни аукциони също има схема. При нея бандитите се свързват по вайбър или уатсап с човек, пуснал обява. Пишат му, че искат продаваната от него стока, която ще платят по банков път.

Вместо айбан карат човека да прати номера на банковата си карта. Така пазаруват с нея. При подобен случай, станал около 19 часа в неделя, мъж от Кубрат изгорял с над 1800 лева. Смята се, че зад тези измами стоят руснаци и бандити от бившите съветски републики.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.