Ново 20: Гешев стяга партия

0

Главният прокурор държи „на трупчета” подготовката, всичко зависи от закона „Зарков”

Прокурорска партия стяга атакуваният в последно време от всички страни обвинител №1 Иван Гешев. От близо година главният прокурор опипвал почвата дали може фигурата му да застане начело на нова формация, която да е с про-патриотичен уклон, но с дясна ориентация и против руската мечка, разказаха за „Уикенд” хора от най-близкото му обкръжение.

Взривеният и атакуван магистрат обаче не открива топлата вода, а се оказало, че е откраднал визията от нереализираната „Велика България” на Кубрат Пулев. През 2021 година боксьорът обяви, че ще създаде политически проект „в името на народа” и не за да облагодетелства себе си, а напълно патриотично да направи живота в родината по-справедлив и светъл. Проект и партия така и не се реализираха, но както и Кобрата призна, че взел идеята от покойния проф. Божидар Димитров за формация, свързана с българското, любовта към родината и връзката с народа, Гешев пък присвоил идеята от шампиона. Главният прокурор трябва да е напълно безпартиен, затова на този етап обвинител № 1 само опипвал почвата дали гордия му македонски нрав щял да се хареса на избирателите. За народа, благото му, за смелостта си като „истински български мъж” и дори „срещу наркотиците, тровещи нашите деца” Гешев разкри тезите си достатъчно обширно на странния си брифинг в понеделник.


Говори се обаче, че именно про-патриотичният електорат е целта на главния прокурор. Гешев щял да насочи усилия да привлече симпатизантите на ВМРО, „Български възход”, дори и някои от симпатизантите на „Възраждане”, въпреки че формацията щяла да е насочена към дясното и консервативното, а не към про-руското. „Ще се опита да бъде нещо като Цветан Цветанов-2 като идея за откъсване от досегашното си амплоа, но мнозина му вещаят и същия успех на евентуални избори”, смеят се запознати с идеите на Гешев.


Главният прокурор държи идеята за собствена формация „на трупчета” – той няма право да я обяви или промотира, докато е на поста си, тъй като по закон е безпартиен и надпартиен. Самият Гешев е наясно колко време в България тече разследване, а от депутатите на финала, ако има такъв, зависи дали обвинител №1 само ще бъде разследван, докато е на поста си или принуден да го напусне, докато тече разследването срещу него. Единственият начин Гешев да започне партийно строителство е вече да не бъде главен прокурор.


„И какво излиза накрая? Махат го, разследват го, оправдават го, както сме свикнали да се случват нещата тук, и го възстановяват отново на поста главен прокурор например! А дотогава той е правил партия и вече има изградени структури. Става пак главен прокурор и с тази партия, какво?”, коментират объркани юристи, според които всичко зависи от закона на Крум Зарков и как той ще бъде финализиран.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.