НС реши: Домакинствата плащат тока по цени на борсата

0

Парламентът окончателно прие поправките в Закона за енергетиката, с които се предвижда премахването на регулираните цени на тока за битовите потребители. Вместо това домакинствата ще излязат на свободния пазар на електроенергия, т.е. ще плащат по борсови цени.

Това ще се случи на 1 януари 2026 г. След тази дата Комисията за енергийно и водно (КЕВР) регулиране вече няма да се намесва при ценоопределянето. Преди това в рамките на година и половина ЕРП-тата ще получават компенсации, за да не са на загуба, тъй като борсовите цени на тока са по-високи от тези за битовите потребители.

От 1 юли 2024 г. Националната електрическа компания (НЕК) ще спре да бъде обществен доставчик, т.е. тази роля ще се играе само от трите електроразпределителните дружества.

С приетите промени бе дадена и дефиниция на понятието „домакинство в положение на енергийна бедност“, т.е. такова, което може да получава помощи. Това ще е домакинство, което при действащите цени на енергийните носители е с разполагаем средномесечен доход на всеки негов член по-малък или равен на официалната линия на бедност, след като е намален с разхода му за типовото за жилището потребление“ Методиката за подпомагане на енергийно бедни семейства обаче все още не е разработена.

Пълното освобождаване на пазара на ток за домакинствата се дъвче у нас от години, но постоянно се отлага заради страховете на хората от поскъпването на електроенергията. Такова със сигурност ще има, тъй като в момента КЕВР определя тарифи под себестойността на тока.

В четвъртък промените бяха остро критикувани от опозицията. От „Възраждане“ предрекоха сериозен скок на цената за битовите потребители. От БСП пък заявиха, че няма никаква причина да се бърза с приемане на поправките.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.