Няма доказателства… Прокурор от „Осемте джуджета” се върна на работа

0

Прокурорската колегия възстанови на работа прокурора Дилян Деянов, който беше обвинен във връзка с казуса „Осемте джуджета“ и беше временно отстранен от длъжност. Обвиненията за длъжностно престъпление срещу него са отпаднали на 13 май заради липса на доказателства за извършено престъпление. Така Деянов може да се върне в окръжната прокуратура в Перник веднага.

Председателят на Комисията по атестирането и конкурсите Огнян Дамянов отбеляза, че по закон, ако обстоятелствата се променят, преди наказателното производство да е приключило, магистратът може да поиска да бъде възстановен на длъжност, а случаят с Деянов е точно такъв. В момента той вече не е обвиняем и заради това прокурорската колегия на ВСС единодушно го възстанови на поста.

Дилян Деянов беше обвинен за това, че е върнал злато, иззето като веществено доказателство на Петьо Петров-Пепи Еврото и вече бившата му съпруга Любена Павлова. Бившият следовател Петьо Петров, по-известен като Петьо Еврото, който се издирва, бившата му съпруга и наблюдаващият прокурор Дилян Деянов, разследвал казуса „Изамет“, получиха обвинения на 11 август м.г. Тогава за прокурор Дилян Деянов излязоха документи, от които става известно, че е върнал иззето злато на трето лице, преди разследването по казуса да приключи, и е обвинен за длъжностно престъпление.

На 17 август м.г. Софийският градски съд (СГС) обяви за нищожни всички решения на общото събрание на „Изамет 1991“, с които е превзет бизнесът на Явор Златанов, разказът на чийто баща Илия Златанов доведе до разкриването на схемата „Осемте джуджета“.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.