Няма сервитьори и хора за хотелите по морето, мръщят се на 3 бона заплата

0

Летният сезон отново е пред провал. Хотелиери и ресторантьори са буквално изправени на нокти заради липсата на персонал и по Южното, и по Северното Черноморие. В момента само на юг се търсят 27 хиляди работници – за служители в хотелите и за сервитьори и проблемът се оказва огромен. 

Младите българи все по-малко напират да работят по кръчмите по морето, защото парите им се струват малко, а натоварването – огромно. Работодателите товарят сервитьорите на тежки смени – по 12-14 часа, без почивни дни и това отблъсква хората между 20 и 30 години, които доскоро бяхфа готови да бъхтят от сутрин до вечер, само и само да сптестят някой лев за лятото. 

Заради липсата на работна ръка, родните хотелиери и ресторантьори разчитат на кадри отвън, но не винаги чужденците са годни за тази работа. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна ръка, са спрели да приемат документи за обработване и издаване на визи, съобщава БНР Бургас.

Ресторантьорите са ужасени, че няма младежи, които да са готови да работят в кръчмите, които през юли и август се пукат по шевовете. Кръчмари се оплакват, че момчетата и момичетата се мръщят на 3000 лева заплата и предпочитат да отидат да работят в чужбина, където изкарват доста повече. 

В същото време не си дават сметка, че като взимат малко хора на работа и ги товарят с безкрайни смени без почивка, офертите им са далеч от атрактивните. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.