Общински фирми на нож срещу скандална „реформа”

0

За пети пореден път чрез законопроект се прави опит да бъдат консолидирани ВиК услугите у нас. Общините също за пореден път се обявяват „против“ окрупняването на водния сектор и изразяват своите опасения.

Ако общинските ВиК дружества бъдат включени в консолидираните райони, общините ще бъдат лишени от правото да управляват свои активи, предупреди в интервю за БНР Донка Михайлова, кмет на Троян и заместник-председател на Националното сдружение на общините.

Законопроектът е в противоречие с Конституцията и ако предлаганите промени бъдат приети, ще бъдат обжалвани пред Конституционния съд, заяви тя.

Запитана Европа ли иска тази консолидация, Донка Михайлова поясни: „Този път ние сме под натиск на Европа не по друга причина, а защото в ПВУ има подобен тип изискване. Текстът в плана казва, че Законът за ВиК следва да създаде предпоставки за консолидация при предоставяне на ВиК услугите. Никъде не се казва какви да бъдат тези предпоставки и по какъв начин трябва да бъде извършена консолидацията.“

Никой не ни задължава да създадем 28 консолидирани района, нито в тези райони да имаме единна цена на водата, категорично подчерта тя и даде примери с редица европейски страни, където общинските ВиК дружества работят и то добре.

Ако общинското ВиК дружество в Троян бъде консолидирано с останалите ВиК оператори в асоциация „Ловеч“, цената на ВиК услугите за жителите на Троян ще скочи с 55%, обясни кметът. „Ще плащаме толкова, колкото плащат гражданите на Ловеч и на останалите 6 общини“, отбеляза тя.

Законопроектът предвижда въвеждането и на постоянна такса както за водоснабдяване, така и за отвеждането на отпадните води, уточни Донка Михайлова.

НСОРБ ще поиска анализ до какво е довела т.нар. реформа във водния сектор от 2009 г. насам, каза Михайлова. Тя ще бъде докладчик по тази тема на заседание на Сдружението на общините утре.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.