ПАНИКА: Цяла Европа слуша за „Барселонагейт“ и златните кюлчета

0

Иван Гешев, който все още е действащ главен прокурор, ще бъде изслушан в Европейския парламент на извънредно заседание на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към LIBE. То е посветено на последните развития на ситуацията в България.

Самото заседание ще бъде закрито за медиите, но се очаква след него Гешев да говори пред журналисти.

От прокуратурата съобщиха, че той ще представи постигнатия напредък при разследване на случаи на корупцията по високите етажи на властта, както и по конкретни казуси, обект на интерес от Мониторинговата група – т.нар. дела „Барселонагейт“ и „Златните кюлчета“.

В заседанието се очаква да участват и представители на GRECO – Групата на държавите, борещи се срещу корупцията, при Съвета на Европа, която следи практиките по противодействие и разкриване на корупционни престъпления по високите етажи на властта.

Решението за извънредното изслушване бе взето в началото на месеца, а единственият български евродепутат, който участва в мониторинговата група, е Елена Йончева (БСП). По думите ѝ целта на това заседание е евродепутатите да бъдат запознати с последните развития, свързани с върховенството на закона в страната – промените в Закона за съдебната власт, внезапното развитие по дела, които Европейският парламент наблюдава от години, както и въпроси, възникващи от изтекъл запис от заседанието на ръководството на една от парламентарно представените партии.

„Ще попитам и защо чак сега прокуратурата стана изключително активна по „Барселонагейт“, каза Йончева.

България е под наблюдение на мониторинговата група от лятото на 2020 година. Оттогава бившият премиер Бойко Борисов е канен два пъти да бъде изслушан, но и двата пъти той отказа да се яви лично и пращаше министри. Наложи се евродепутатите да отправят допълнителни въпроси към българските власти, в които се интересуваха както от механизмите за отчетност и контрол на главния прокурор, така и за развитието на случаи като „Барселонагейт“, снимките с чекмеджета с кюлчета и банкноти в спалнята на тогавашния премиер, записа, на който Бойко Борисов се чува да заплашва бизнесмен и политически опонент и др., припомни българският еводепутат.

„Доста интересно ще бъде моето изслушване“

В понеделник Гешев се опита неуспешно да отложи процедурата по отстраняването му като главен прокурор. Тогава той обяви, че настоява да се защитава сам, но напусна заседанието на ВСС предсрочно и като причина изтъкна именно това, че трябва да пътува до Страсбург за срещата с евродепутатите.

„Вярвайте ми, доста интересно ще бъде моето изслушване“, закани се той. Заради действията му част от членовете на ВСС заподозряха, че той се опитва да „шиканира“ процедурата.

В понеделник подобни опасения изрази и правосъдният министър Атанас Славов, който подчерта, че Гешев е дал обещание, че ще участва в процедурата на ВСС в понеделник, иначе тя е щяла да се проведе в друг ден. „Аз също считам, че тръгването ви в момента е опит за осуетяване“, каза той и добави, че също е бил поканен на изслушването, но е изпратил свой заместник.

„Славов, далеч съм от мисълта, че гоните графика на Пеевски и Борисов. Ще разберете защо смятам да участвам в заседанието“, отговори му Гешев.

В крайна сметка ВСС взе решение за освобождаването му, но все още няма подписан указ и той продължава да е действаш главен прокурор.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.