„Параграф 22“: Бързи наркотестове няма, ползваните от МВР реагират на лекарства

0

Шофьорите с положителен бърз тест за наркотици все така се въртят в „параграф 22“. Близо половин година след обещанието на Министерството на вътрешните работи (МВР) да подготви промени, с които кръвните проби за наркотици на шофьори да излизат до дни, измененията в наредбата все още са на ниво работна група, а ведомството продължава да подава всекидневно статистически данни за спрените и проверени водачи, на които са правени бързи тестове.

През октомври 2022 г. служебният министър Иван Демерджиев обеща резултатите от кръвните тестове за наркотици да излизат за няколко дни, а не за месеци. Заявката на здравното министерство пък беше поправките да са готови малко след Нова година. И преди, и в момента тези проби се изследват само на три места в страната, заради което излизането на резултата много често отнема месеци. Това се отразява пряко на живота на засегнатите, които освен че нямат право да шофират през това време, могат да пропуснат други ползи и да понесат вреди, включително като загубят работата си.

Официално водещо за решаването на проблема е здравното министерство. Оттам заявиха пред „Дневник“, че промените все още се обсъждат на ниво работна група и не се ангажираха със срок кога биха били готови. От МВР неофициално заявиха, че има съгласие да се подготвят промени, които да позволят кръвни тестове на хора, дали положителен резултат при бърз тест, да може да се правят в шест лаборатории в страната.

Дори и това да бъде прието и въведено скоро, тепърва МВР ще трябва да обяви обществена поръчка, за да купи специални устройства, в които пробите да се правят.

Проблемът с тестването стана видим в средата на миналата година, когато МВР започна акция по проверка на шофьори след катастрофата в началото на юли 2022 г. на бул. „Черни връх“ в София, при която загинаха две млади жени. Много шофьори се оплакаха, че въпреки че никога не са употребявали наркотици, резултатите им при случайно тестване са излезли положителни.

Тестовете, които МВР ползва, са чувствителни и реагират често и при проби на хора, които употребяват различни лекарства. До подобни изводи на свой гръб стигнаха и самите полицаи, след като ръководството на МВР поиска те да бъдат тествани за наркотици и алкохол преди работа. Няколко дни след издаването на заповедта за това служители се оплакаха, че има много фалшиви позитивни резултати.

Според сега действащите правила, независимо дали шофьорът оспори резултата от бързия тест и отиде на кръвна проба, номерата на колата се свалят, книжката му се отнема, а след като даде кръв, бива задържан за 24 часа. Дори и шофьор да откаже да бъде тестван на място, а поиска да даде кръвна проба за по-точно изследване, се оказва в ситуация, в която регистрационните табели на колата му се свалят и тя се спира от движение

„Всичко продължава по старому. В последните месеци имаме много повече заявки за фалшиво позитивни проби, отколкото преди“, коментира пред „Дневник“ адвокат Силвия Петкова, която следи темата и води подобни дела. В дело, което подготвя шофьор на автомобил, спрян за проверка, дал положителна проба за наркотик, поискал да му бъде направен кръвен тест, но докато чакал пробата да излезе, книжката му е отнета, а номерата на автомобила – свалени. В следствие на това, че той не може да шофира, дружеството, на което е и управител, и собственик не може да изпълни договор за над 80 хиляди лева. По него той трябва да плати и неустойки.

Според данните на МВР, които се обявяват всеки ден, от началото на март 2023 г. при проверка с бързи тестове са установени 131 души, които са дали позитивен резултат за наркотици или техни аналози. Други 40 са отказали да бъдат тествани. През февруари бързият тест на 428 души е излязъл положителен, а 144 са отказали такава проверка.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.