Първи сме по смърт в ЕС от сърдечно-съдови заболявания, липсва превенция

0

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат причина № 1 за предотвратима смърт в България и в света.

По тази причина за четвърта поредна година Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) стартира Национална информационна кампания „Използвай сърцето си, за да знаеш“.

„Основният проблем на сърдечно-съдовите заболявания е липсата на адекватна превенция, а не липсата на третиране. Здравеопазването е опазване на здравето много повече отколкото лекуване на болести. За съжаление, в нашата страна последните години е много повече лекуване на болести и спасяване на тежки случаи, което спасява единици, но милиони остават в риск“, коментира научният секретар на Дружеството на кардиолозите в България проф. Иван Груев в студиото на „България сутрин“.

По негови думи трябва да имаме адекватни профилактични прегледи за цялото население. „Трябва да имаме установяване и третиране на рисковите фактори, които за сърдечно-съдовите заболявания са известни, прости и ясни. Има значение и полът, мъжкият е по-застрашен. Има такива, които са генетично разположени. Превенцията е основата за успешното третирането на сърдечно-съдовите заболявания, защото те са най-масовата патология, а в нашата страна това не е добре развито и не се използва оптимално“, каза още проф. Груев пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че Ковид-19 ни е поставил в една доста екстремна ситуация. „За известно време цялата здравна система беше блокирана на практика, при нас моделът на справяне със заболяването беше да са ангажирани всички лечебни заведения, което доведе до ограничен достъп на пациентите с конвенционални заболявания до помощ и закъсняла диагностика и лечение. След Ковид вълните – една от част от населението, които са твърде уплашени, ходят на прегледи твърде често, но има и други, които неглижират и оставят отдалечени от здравната система. Ковид-19 наистина остави дълбока следа в нашата система на здравеопазване“, допълни той.

По думите му сегашното увеличение на случаите в Ковид-19 е нормално, имайки предвид, че сме влезли в есенния сезон, а училищата са започнали да работят отново. „На хората със сърдечно-съдови заболявания, респираторните заболявания, като Ковид, им се отразяват неблагоприятно. Обичайните предпазни мерки е да се избягват масови струпвания и да се ваксинират“, уточни проф. Груев.

„За новата ваксина данни ще се натрупат, когато се употребява по-масово. Процентът на страничните ефекти, на фона на спасените, е доста малък. За пациентите в риск ваксинацията е на разумната алтернатива“, каза той.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.