Пътници се барикадираха в самолет на летище Варна след заплахи от арести

0

Пътници се барикадираха в самолет на нискотарифна авиокомпания, който вместо на летище София, кацнал във Варна. Пасажерите твърдят, че не са били предварително уведомени за промяната.

Случаят е от петък и за него стана ясно след разпространено видео в социалните мрежи. В него жена обяснява, че след като полетът от Абу Даби бил отложен с 3 часа, се оказало, че поради ремонтни дейности на летище София, се пренасочва към морската столица. Пътниците щели да бъдат превозени от Варна до София с автобуси.

„Може би по-големият процент от хората няма да могат да отидат на работа или да си свършат ангажиментите. Самолетната компания не само отказва да съдейства, освен с тези автобуси, ами се явяват органи на „Гранична полиция”, които ни дават 10 мин. да си помислим дали да слезем доброволно от самолета, или ще ни арестуват и ще ни свалят с белезници”, се казва още във видеото.

Адвокат Лидия Димитрова и Тошко Петров са сред пасажерите на въпросния полет. По думите на жената информацията за планов ремонт на софийското летище е била предварително дадена на авиокомпаниите. Това означавало, че още при излитането на самолета, те са знаели, че ще кацнат на друга аерогара. Сред пътниците имало и малки деца, както и чужди граждани.

От авиокомпанията твърдят, че е бил предвиден полет от Варна до София, но поради неблагоприятни метеорологични условия той не бил осъществен. Министърът на транспорта нареди незабавна проверка.

Казуса в студиото на „Здравей, България” коментира и Игнат Арсенов от дирекция „Контрол на пазара“ към Комисията за защита на потребителите. Той подчерта, че пътниците са претърпели щети по отношение на времето и комфорта на своето пътуване. По думите му за закъснения над 3 часа се дължи обезщетение. Арсенов допълни, че всеки час закъснение от първоначално плануваното време за кацане в София трябва да бъде платен на пътниците. Експертът от КЗП препоръча пасажерите да поискат обезщетение първо от авиокомпанията.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.