Пет от натровените с дюнери деца са в Инфекциозна клиника в Пловдив

0

Пет от децата, получили хранително натравяне в село Розино, са настанени вчера следобед в Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ “Свети Георги”. За това информираха от здравното заведение.

Те са пристигнали между 16 и 19 часа и са на възраст между 7 и 11 години. При постъпването са били в увредено общо състояние, силно обезводнени.

Нито едно от децата не е в критично състояние. След започнато незабавно лечение днес се отчита значително подобрение в състоянието на децата, благодарение на екипа на инфекциозна клиника. Резултатите от микробиологичните изследвания се очаква да бъдат готови до два-три дни.
12 от натровените деца са в болницата в Карлово, а три са изписани за домашно лечение. 20-те хлапета.

Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Пловдив извършва проверки с постъпили сигнали за стомашно неразположение на деца в село Розино, община Карлово. По информация в оплакванията на родителите, сигнализирали в РЗИ и ОДБХ, децата са консумирали храна от заведение за обществено хранене преди да постъпят в училище. След няколко часа 18 деца са се почувствали зле.

Незабавно в обекта са изпратени екипи на ОДБХ-Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието.

Обектът притежава временна регистрация за преместваем обект, съгласно Закона за храните, за срок от една година. Удостоверението за регистрация не включва приготвяне на дюнер на място, какъвто децата са посочили, че са консумирали тази сутрин. Инспекторите на областната дирекция са установили, че в обекта се предлагат и други видове храни, приготвени на място, за които не е подадено уведомление.

В хода на проверката не са установени налични готови храни, които да бъдат изследвани в лаборатория. Извършват се проверки на документите за постъпилите в обекта храни и суровини.

Инспекторите са взели проби за лабораторен анализ от кухненски повърхности и натривки, в т.ч. от персонала – един готвач, който е и собственик на обекта.

Извършват се проверки и при доставчици, зареждали заведението в последните дни, с цел пълна проследимост на храните.

В резултат на извършената проверка в обекта, на собственика ще бъде съставен акт за установено административно нарушение, заради неспазване на режима на работа, за който е получил разрешение. Обектът е запечатан и се охранява от полицията.

Инспекцията продължава до пълното изясняване на случая.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.