Планът: Бойко става премиер, Пеевски и Василев – вицета

0

Депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков, също като съпартиеца си Даниел Митов, изрази мнение, че политически фигури трябва да влязат в изпълнителната власт. Пред „Нова нюз“ той дори посочи кой според него трябва да е премиер на страната – Бойко Борисов.

„В момента изпълнителната власт се намира в парламента, а не в Министерски съвет. Това положение трябва да бъде поправено. Силните хора, на които им приляга да бъдат в изпълнителната власт, в момента са в законодателната. В изпълнителната власт са хора, изпратени там, за да пазят столовете“, заяви Чолаков.

И докато Даниел Митов не назова конкретни имена, които да се влязат в кабинета, председателят на парламентарната комисия по конституционни въпроси посочи кои трябва да са вицепремиери – съпредседателите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Асен Василев или Кирил Петков. Чолаков стигна и по-далеч.

„Ако трябва да има по-широка база на управлението, вицепремиер трябва да бъде Делян Пеевски. Това са хората, които могат да взимат решения“, каза още той.

Двамата депутати от ГЕРБ направиха коментарите си с уточнението, че разговори за нови министри не са водени, а и да има такива, те ще касаят състава на правителство след ротацията на премиерите и министър-председател стане Мария Габриел.

Чолаков допълни, че ако следващия понеделник няма консенсусни предложения на второ четене по всички текстове за промени в Конституцията, най-логичното е да си подаде оставката като председател на ресорната парламентарна комисия. Той направи и предположение, че е възможно да се приемат набързо измененията в основния закон, да се ограничат възможностите на президента за назначаване на служебно правителство, след което парламентът да бъде разпуснат и да се отиде на нови избори.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.