Половината бюлетини в ромските гета – невалидни

0

Недействителните бюлетини надвишиха 40% в секциите, където гласуват големите ромски квартали в няколко областни града. Статистиката показва, че масово жителите на махалите са имали проблем с попълването на бюлетината за избор на общински съвет. В същото време избирателната активност в тези квартали отново е рекордно ниска – под 10%.

Най-малко роми са отишли до урните в столичния квартал „Факултета“, който е гласувал в местното 75 ОУ „Тодор Каблешков“. Там вота си са дали 481 души за общински съвет и 493 за кмет. Недействителните бюлетини са 25%. Иначе в кметската надпревара в този квартал победител е кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян с 194 гласа, а след него е Ваня Григорова с 91. Васил Терзиев, издигнат от ППДБ – Спаси София получава 51 гласа. При гласуването за общински съвет нещата не са по-различни, като първи е партия ГЕРБ със 154 гласа.

Гласоподавателите в „Столипиново“ в Пловдив са се разделили между ДПС и местното сдружение „Браво, Пловдив“, което ползва регистрацията на партия „Българска прогресивна линия“. Те вкарват цели петима съветници, като за тях в ромската махала са гласували 494 души. За сравнение листата на ДПС е получила подкрепа от 401 избиратели. За сметка на това кандидатът на ДПС за кмет Красимир Асенов е спечелил 538 гласа, а кандидатът на „Браво, Пловдив“ Савина Петкова – 524 гласа, което е 11% от общия ѝ резултат. Невалидните бюлетини тук са 26%

Ромският квартал на Варна „Максуда“ е бил по-активен в избора на общински съвет. В секциите на ОУ „Отец Паисий“ бюлетина за местния парламент са пуснали 1399 души, а за кмет 1081. Броят на недействителните гласове тук е нисък – около 12%. За кмет на града ромите са предпочели кандидата на ГЕРБ за пореден мандат Иван Портних, който има личен резултат от 320 гласа.

Втори е Коста Стоянов от „Възраждане“ с 177 гласа, а Благомир Коцев от ПП-ДБ, който отива на балотаж, е подкрепен с 119 гласа. В избора за общински съвет обаче подкрепата се е разделила основно за листата на ДПС и на „Земеделски съюз Ал. Стамболийски“, които са получили съответно 334 и 153 гласа. За ГЕРБ пък са гласували 118 души.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.