Последно: Радостин Василев се отказа от депутатския имунитет и обяви, че е жертва

0

Депутатът от ПП-ДБ Радостин Василев е депозирал в деловодството на парламента декларация за отказ от имунитета си, обяви самият той в декларация от парламентарната трибуна. Първоначално той отказа да го направи, след като главният прокурор го поиска официално от НС заради разследването на записите с притискането на бившата депутатка от ИТН в миналия парламент Христинка Иванова и заплахите тя да се откаже от депутатското си място.

Василев е внесъл заявлението си, след като в дневния ред на Народното събрание влезе проект на решение за създаване на временна комисия по искането на главния прокурор за даване на разрешение за продължаване на наказателното производство срещу Василев. Така създаването й отпадна, а депутатът обясни обрата в позицията си.

„Трябва да казваме истината, независимо каква политическа цена ще платим. Депозирах декларация за отказ от имунитета ми като народен представител. Не съм вярвал, че ще правя нещо подобно. Винаги съм се борил за спазването на закона и търсенето на правилата“, каза Василев. Бившият министър на спорта от кабинета на ПП добави, че още веднага, когато Иван Гешев е поискал имунитета му, е бил готов да се откаже, но колегите му от парламентарната група го разубедили. Техният аргумент бил, че това е „шантаж“ от страна на главния прокурор и той не трябва да се поддава.

„Но аз реших да дам пример как един народен представител може да даде сила на правосъдие. Няма от какво да се притеснявам. Главният прокурор години наред отказва да приеме механизма за контрол, той го възприема като лична вендета срещу него. Това е един фарс, целта е да ме счупи“, каза депутатът от ПП-ДБ. Василев обобщи, че имунитетът му е поискан, защото не си мълчал вече в пет парламента и е стоял зад отнемането на бюрото за защита от прокуратурата, зад закриването на спецпрокуратурата и за отстраняването на главния прокурор и въвеждането на механизма за контрол.

„Иван Гешев и придворните му от бившата спецпрокуратура са истинските защитници на мафията в България, мафията си има сега и главен прокурор“, обвини още от трибуната Радостин Василев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.