Пожар пламна в Пирин. Турист извика помощ

0

Пожар пламна в Национален парк „Пирин”, съобщиха от екоминистерството. Около 12:00 ч. е забелязан дим в района на връх „Дончови караули“ – парков участък „Вихрен“. 

Теренът е труднодостъпен и може да се достигне само след 2-3 часа пешеходен преход от хижа „Вихрен“. Предполага се, че гори клек, ограничен от скали и морени.

Сигналът е подаден от турист на телефоните на Дирекция „Национален парк „Пирин“. За възникналия пожар своевременно са уведомени всички компетентните институции, които са част от схемата за оповестяване при възникване на пожари на територията на парка – дирекция „Национална служба за защита на природата“ и районните служби за пожарна безопасност и защита на населението в Банско и Разлог.

Спасителна група от паркови служители и пожарникари се е отправила към мястото, за да установи точното положение на пожара и да предприеме действия за погасяването му.

Експертите съветват туристите да не палят огньове в планината, да не оставят незагасени фасове и да се отнасят отговорно към природата!

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.