ПП и ДБ отказаха участие в правителство с ГЕРБ-СДС

0

Коалицията ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ-СДС. Това обявиха водачите й на обща пресконференция, която провеждат в момента, на петия ден след парламентарните избори. На практика брифингът беше само изявления на партийните водачи, тъй като те не приеха да отговарят на журналистически въпроси.

Всъщност, същата позиция заявиха още преди дни от ПП. Тогава Кирил Петков и Асен Василев не изчакаха коалиционните си партньори и излязоха с такова решение – да не подкрепят правителство с мандата или дори с участието на герберите. Заявиха обаче готовност да преговарят с останалите политически сили в парламента за търсене на изход от политическата криза.

Междувременно, водачът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов подкани ПП-ДБ да се обединят с неговата формация, за да направят редовно правителствно, както направи преди изборите. В противен случай той предупреди, че ще се стигне до нови предсрочни избори, и дори заплаши да блокира приемането на нов държавен бюджет.

Днес Кирил Петков обясни, че решението им да отхвърлят поканата на Борисов е заради ценностни различия. Той заяви готовност ПП-ДБ да направи кабинет с втория мандат в случай, че герберите не успеят с първия. В същото време, Петков отново подчерта, че коалицията му ще разговаря с всички политически сили по важните теми. Като пример посочи приемането на бюджета – въпрос, който според него не трябва да бъде заложник на политическите преговори. Тук добави влизането в еврозоната и Шенген.

Атанас Атанасов – един от съпредседателите на ДБ, заяви, че неговата партия ДСБ не може да „подкрепи правителство, кадрувано от Бойко Борисов“. „Ние не сме орган за реабилитация или амнистия. Някой може би очаква от нас това да се случи, но има разделение на властите в страната“, изтъкна той. Атанасов се учуди, че Борисов предлага и президентът Румен Радев да участва в следващото правителство, и посъветва държавния глава да се „прибере“ в президентството. Не спомена обаче за отстраняване на Радев от поста му, както говореше по време на предизборната кампания.

Христо Иванов – другият съпредседател на ДБ, лаконично констатира, че коалицията на десницата с ПП не успяла да стигне пълния си потенциал на вота. Какви са причините за това, той не каза. Вместо това изреди старите приоритети на ПП и ДБ – възстановяване на парламентарната република и правосъдна реформа. Не каза нищо по темата за „конституционното мнозинство“ с ГЕРБ-СДС и ДПС, каквато хипотеза развиваше няколко дни преди изборите.

Асен Василев обширно коментира проблемите на вота – подправени протоколи, несъответствия при отчитането на резултата, неработещо видеонаблюдение. „Това доказва системен проблем с провеждането и отчитането на изборите в страната“, коментира той. Всички нарушения и проблеми ПП и ДБ са описали в писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК), изпратено вчера, на което очакват отговор. Според Василев трябва да се отворят чувалите с бюлетините в проблемните секции, за да се провери отново вотът. Той обаче призна, че подобна проверка най-вероятно няма да промени резултата.

Василев направи и друго признание, от политически характер – че ПП-ДБ не е успяла да убеди достатъчно граждани да излязат и да гласуват. Той обеща през следващата кампания политиците от коалицията да обиколят и населените места, които сега не са посетили – макар че предвидливо не уточни дали говори за кампанията за предстоящите местни избори през есента или за пореден предсрочен парламентарен вот. „Явно трябва да вършим още работа“, включи се към самокритиката и Кирил Петков. Друго за неуспеха си двамата не казаха.

МНЕНИЕ

„Формулата коалиционно управление между ГЕРБ и ПП-ДБ не работи. Няма отговор по какъв начин в момента може да има работещ парламент, рисковете са много сериозни.“ Това обяви пред БНТ Радан Кънев – евродепутат от ДБ и бивш председател на ДСБ.

Той обаче не изключи варианта за политическа формула отвъд коалицията – с ограничен мандат във времето, с ясно структурирани задачи, която да бъде подкрепена от тези политически сили. „Аз не знам да се водят неформални разговори. Ако в настоящия парламент не се намери работеща управленска формула, ще има избори и през юли“, изтъкна евродепутатът.

Според Кънев няма разделение в коалицията между ПП и ДБ. В същото време каза, че не е чувал да се обсъжда идея за обща парламентарна група между двете формации в следващото Народно събрание.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.