Пръскаме 237 милиона лева за празниците

0

237,1 милиона лева ще пръснат българите за пътувания по Коледа и Нова година, съобщи пред „Телеграф“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. 143,5 милиона лева ще бъдат похарчени за пътувания в рамките на страната. А още 93,6 милиона лева ще отидат за воаяжи зад граница.

Тази година пътуващите българи по коледните и новогодишните празници ще бъдат с около 30 000 повече спрямо 2022-ра. Очаква се на път да поемат 580 000 нашенци. На някой от нашите курорти или при близки и роднини празниците ще посрещнат 410 000 души. А куфарите за чужбина ще стегнат 180 000 българи.

Средният разход за празнуване у нас е почти без промяна спрямо миналата година – по 350 лева на човек. Според Драганов това е така, защото предлагането на места за настаняване е много голямо, което ограничава ръста на цените. Ако миналата година българите, които посрещат празниците зад граница, са харчили средно по 500 лева на човек, сега ще трябва да дадат 520 лева, обясни Драганов. Много хора ще използват почивните дни покрай празниците, за да посетят свои близки и роднини. Доста пътуващи ще се отправят към големите градове като София, Пловдив, Варна, Велико Търново. Други ще се отдадат на релакс в някои от спа и уелнес курортите. Най-предпочитаните места са Велинград, Сапарева баня, Кюстендил, Хисаря, Вършец, Сандански. Зимните курорти също ще привлекат много туристи по празниците, които ще се възползват от падналия сняг.

Пътуващите зад граница ще се насочат основно към големите европейски столици, които привличат туристи с много предложения за шопинг и с коледните си базари. Съседните страни – Гърция, Северна Македония, Сърбия, Румъния и Турция, също традиционно привличат много гости от България по празниците. Черна гора също е желана дестинация. Дубай и Абу Даби все повече се налагат като топдестинации на българския пазар. Египет също привлича много желаещи. Около 2000 души ще посрещнат Нова година по топлите места. За екзотична ваканция трябва да си приготвим от 2000 лева нагоре. Тази година цените на туристическите пакети както за чужбина, така и за България са с 15% нагоре.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.