Правосъдие? Дело за кражба на GSM прекратено по давност след… 17 години

0

Дело за кражба на мобилен телефон на стойност 197 лв. и имотна измама в размер на 330 лв. е продължило повече от 17 години и прекратено заради изтичане на абсолютната погасителна давност. Това обяви Инспекторатът към Висшия съдебен съвет в тримесечния си доклад за процедурата по обезщетяване на жертви на бавно правосъдие, по която прави проверки.

От началото на годината до края на март са разгледани 174 заявления за компенсации, като 88 от тях са приети за основателни. Въпросното дело за откраднатия телефон е едно от тях. Основна вина за забавянето по това дело има съдът, са установили инспекторите.

То е престояло в Софийския районен съд 15 години и 15 дни. По него са били насрочени 29 съдебни заседания, 7 от които в нарушение на сроковете по НПК. В 26 съдебни заседания изобщо не е даден ход на делото. 12 са отложени заради неявяване на подсъдимия, който е бил нередовно призован. В 14 заседания пък не се е появил адвокатът му.

После, през май 2020 г. заради извънредната пандемична обстановка делото било отсрочено, без да бъде определена дата за следващо заседание. Така стояло на трупчета 2 години.

Най-голямо замотаване обаче по делото има, след като през ноември 2009 г. съдебният състав си направил отвод. Оказало се обаче, че протоколът от това заседание не е подписан от съдебните заседатели, а само от съдията и секретарят. Така, през януари 2016 г. същият съдия констатира, че на практика липсва акт за самоотвеждане и насрочил делото за април.

Рекордът при гражданските дела е за процес за обезщетение след катастрофа, продължил 11 години, 11 месеца и 2 дни, също гледан в София. Тъй като инцидентът е станал в Кипър, се е наложило изпращане на няколко съдебни поръчки до Ларнака. Когато обаче делото стига до Върховния касационен съд.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.