Прокуратурата, МВР и ДАНС заедно срещу изборните престъпления

0

Прокуратурата, МВР и ДАНС правят общо звено за противодействие на изборните престъпление. Това звено не е прецедент, но по времето на главния прокурор Иван Гешев МВР отказваше да влезе в него. Като служебен и редовен вътрешен министър Бойко Рашков обясняваше, че няма доверие на Гешев, а след него служебният МВР шеф Иван Демерджиев обяви, че „няма законово основание за създаване на Национално междуведомствено звено“.

Сега обаче прокуратурата съобщава, че изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев са подписали съвместна заповед, която регламентира действията на институциите за гарантиране на политическите права на гражданите и за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборите за общински съветници и кметове, насрочени за 29 октомври.

Националното междуведомствено звено ще се ръководи от зам. главния прокурор Мария Павлова. В него ще участват прокурори от Върховната касационна прокуратура, главният секретар на МВР Живко Коцев, директорът на националната полиция Атанас Илков, зам. председателят на ДАНС Деньо Денев и др.

Звеното ще действа от деня на откриване на предизборната кампания и ще работи 30 дни след официалното обявяване от ЦИК на окончателните изборни резултати.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.