Прокурор осъди прокуратурата за 220 000 лева

0

Бившият окръжен прокурор на Плевен Иво Радев е спечелил дело за обезщетение срещу институцията, в която работи, съобщава lex.bg. Решението е на втора инстанция и може да бъде обжалвано, но за втори път съдът одобрява неговите претенции. Прокуратурата е длъжна да му плати над 220 хил. лв.

Обезщетението се присъжда заради незаконно обвинение. Той бе привлечен към отговорност през 2015 г. По онова време той бе окръжен прокурор на Плевен. Разследването бе по сигнал от негова колежка. Тя твърдеше, че Радев се е опитал да я уговори да не поддържа искане за увеличаване на наказанието на Ивайло Ячков, подсъдим по разследване на окръжната прокуратура. Според държавното обвинение той бе убеждавал същото и съдия от окръжния съд в града, който да вземе решение за неприлагане на предвидената в закона възможност за увеличаване наказанието на Ячков.

Делото срещу Радев бе пълен провал за прокуратурата. След няколко години по съдебните инстанции през 2019 г. той бе окончателно опрадван. Той се върна и в плевенската прокуратура, но вече като редови обвинител.

След приключване на наказателното дело Радев заведе иска за обезщетение. Миналата година градският съд в София му присъди над 200 хил. за имуществени и неимуществени вреди, както и съдебни разноски. Прокуратурата обаче обаче обжалва пред втората инстанция.

И според нейното решение прокурор Радев заслужава да бъде обезщетен. Съдиите Иво Дачев, Мария Георгиева и Асен Воденичаров посочват, че изводите в първото решение са правилни.

Те посочват показанията на двамата свидетели по делото – съпругата на Радев и един негов приятел, които разказват за широкото медийно отразяване на процеса и отзвука сред магистратите в Плевен и в цялата страна.

Приятелят на Иво Радев е посочил, че той е бил първият административен ръководител с повдигнати обвинения. Той свидетелствал, че на семинари колегите им се интересували от развоя на делото и изразявали мнение, че това е следствие на лоши отношения в колектива на окръжната прокуратура в Плевен. Освен това Радев споделял, че има здравословни проблеми, а отделно имал и финансови затруднения, като се налагало да взема заеми за отглеждане на трите му деца, посочва lex.bg.

Отстраненият прокурор трудно възстановил отношенията с колегите си след завръщане на работа. Съпругата му пък разказва, че изпаднала в шок, когато дошла призовка за мъжа ѝ. По това време той бил в командировка в Германия. Веднага се обадила на съпруга си, който първоначално я успокоил, че е станала грешка, но след това разбрал, че трябва спешно да се прибере в България и дори казал на жена си да му донесе дрехи и тоалетни принадлежности, защото допускал, че може и да го задържат. Новината за обвинението му била съобщена и станала водеща, а Радев най-много се притеснявал за близките си и предимно за 11-годишната му тогава дъщеря.

В решението съдът посочва, че медийното разгласяване на обвинението е довело до „огромен негативизъм“ спрямо Радев. Обществеността не отчела разликата между обвинение е окончателно осъждане, формирайки отношението си към прокурора.

„Позорният факт на привличането му към наказателна отговорност за тежко умишлено престъпление е повлиял върху доброто му име на професионалист, с което несъмнено се е ползвал до момента, върху самочувствието му и общуването му с околните“, пише в решението.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.