Прокурорите от Пловдив, Видин и Стара Загора застанаха зад Иван Гешев

0

Прокурори от Пловдив, Стара Загора и Видин се обявиха срещу опитите прокуратурата да бъде замесвана в политически скандали и подкрепиха обвинител №1 Иван Гешев. Позициите им са качени на сайта на прокуратурата. Те се противопоставят на първоначалното становище на Апелативна прокуратура-София в подкрепа на поисканата от шестима членове на ВСС отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, публикувана на 12 май т.г.

От Апелативната прокуратура в Пловдив се обявяват и против опитите да се осъществява вмешателство в работата на държавното обвинение.

„Ние изпълняваме задълженията си безпристрастно и обективно, по съвест и вътрешно убеждение, и в нашата работа се ръководим единствено от Конституцията на Република България и върховенството на закона“, казват магистратите, цитирани от БТА.

С позицията си те заявяват, че няма да позволят да им бъде оказвано влияние и натиск в работата.

„Затова заявяваме категорично, че се разграничаваме от позицията на Апелативна прокуратура – София и се противопоставяме на всеки опит за неправомерно влияние и посегателство върху независимостта на съдебната власт. Призоваваме за спазване принципа на разделение на властите и върховенството на правото. Ще продължим да работим в тясно взаимодействие с всички държавни органи с единствената цел ефективно противодействие на престъпността и защита правата и сигурността на българските граждани“, заявяват пловдивските прокурори.

„В тази си наша позиция сме единни и няма да позволим да ни бъде оказвано влияние и натиск в работата ни, ще продължим да работим в интерес на българските граждани, без да се съобразяваме с политически влияния и всякакви други опити за намеси при изпълняване на служебните ни задължения“, посочват в позицията си те.

Колегите им от Стара Загора казват, че ще отстояват спазването и зачитането върховенството на закона и принципа на разделение на властите. Те призовават да бъдат отстоявани установените демократични принципи в Конституцията.

„Ще продължаваме да изпълняваме служебните си задължения съобразно конституционните разпоредби и законодателството на Република България и няма да се поддаваме на каквито и да е политически опити за вмешателство в нашата работа“, заявяват прокурорите и следователите от Стара Загора.

Прокурорите от Видин посочват, че са единни в желанието си за спазването на законността само чрез способите, посочени изчерпателно в Конституцията. Действията на магистратите, както и досега, ще почиват единствено на закона, следвайки принципа на правовата държава, посочват те.

 „Противопоставяме се на опитите в страната от последните дни за дестабилизация на прокуратурата, което не е в интерес на обществото. Ясно заявяваме и се разграничаваме от становището на Апелативна прокуратура – София от 12.05.2023 г.“, заявяват от прокуратурата във Видин.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.