„Промяната“ си поръчва платена статия в „Политико“ срещу Борисов и Пеевски

0

„Успехът се състои в това да вървиш от една грешка към друга, без да губиш ентусиазъм“. С тези думи великият циник в политиката Уинстън Чърчил бързо е карал да се опомнят различни самозабравили се случайници във властта.

Способни единствено да плащат за черен пиар и компромати (след като хората все още си чакат обещаните 6 моста, 5 магистрали и няколко завода за автомобили), представителите на провалената коалиция ПП-ДБ със сигурност биха чули точно тази реплика, ако сър Чърчил можеше да види какви ги вършат днес.

Точно 10 дни преди изборите 2 в 1 на 9 юни (които ПП-ДБ сами предизвикаха с алчните си щения да овладеят регулаторите и съдебната власт), България осъмна с поредната статия от жанра „платена публикация“, която се появи в иначе авторитетното издание „Политико“. Материалът, озаглавен „Мафиотската държава тласка България към ръба“, е типичен пример за спешен черен политически пиар. Очевидно поръчан и писан в София и нямащ въобще за цел да информира европейските граждани за течащата у нас предизборна кампания или политическа обстановката.

Видно от целия текст, целта на упражнението, изпълнено от авторката Антоанета Руси е да предостави на машината за манипулации, ръководена от бизнесмена олигарх Иво Прокопиев, задграничен повод да злепостави най-големия враг на неговите политически стартъпи – Делян Пеевски. От години Прокопиев дирижира цяла машина от медии, политически партии, НПО-та, говорители и фрийленсъри, чрез които организира кални кампании у нас и в чужбина срещу политическите и икономическите си врагове. С две думи – който не слуша, бързо бива омаскарен в някой подобен пасквил, който за минути се препечатва у нас от всичките звена на овладяния от него (по собствени признания на Прокопиев в стенограмите „АРГО“) „мейнстрийм“ в страната.

    Пеевски – вечният враг на задкулисието

Че статията в „Политико“ е истерично продължение на цяла кавалкада от мръснишки номера, завършили с глоба на ЦИК срещу бившия премиер Николай Денков заради клеветящи билбордове, е видимо и от невъоръжено око. В материала се говори най-вече за лидера на ДПС Делян Пеевски, който получава все по-широка обществена и политическа подкрепа заради ясната си евроатлантическа позиция. Благодарение на действията в последните няколко парламента страната ни успя да стартира тежкия процес по изчистване на трупаните с години обвързаности с Русия, да подпомогне Украйна с оръжие и боеприпаси в отбраната на нейния суверенитет и ясно да заяви курс към Шенген и Еврозоната. Междувременно Пеевски се налагаше да бъде и медиатор в сложните некоалиционни отношения, които ПП-ДБ имаше с партньорите си в „сглобката“ в лицето на ГЕРБ-СДС. С помощта на лидера на ДПС много от значимите теми като съдебна реформа и конституционни промени стигнаха до пленарната зала на 49-тото Народно събрание.

Днес обаче Пеевски е заплаха за топящия се като пролетен сняг рейтинг на ПП-ДБ и лидерите на партиите в тази широка коалиция. Последни проучвания показаха, че личният рейтинг на Пеевски изпреварва този на всеки един от водещите лица на ПП-ДБ. Те от своя страна, след като в продължение на 3 години вадиха само голи обещания от торбата с политическите лъжи, днес са изправени пред невероятна криза на доверието дори сред най-яростните си привърженици.

Това не е първата кофа с помия, която „Продължаваме Промяната“ си поръчва в „Политико“, припомнят паметливи. През юни 2022 година в медията излезе материал, озаглавен „България бие тревога за мафиотската граница с ЕС“. Благодарение  на този пасквил и до днес страната ни не може да бъде приета в Шенген. Тогава харвардските случайници Кирил Петков и Асен Василев натопиха България по най-гнусния начин и затвориха вратите ни за Шенген, докато нарекоха себе си кръстоносци на антикорупционните усилия в България. Припомняме част от въпросната лъжа: „Реформаторското правителство в оставка казва, че границата на единния пазар на ЕС с Турция се е управлявала от мафиоти при предишни администрации. Българското правителство в оставка използва последния си дъх, за да алармира за това как мафиоти са завзели контрола върху ключов граничен пункт към ЕС – с което подкопават безопасността на храните и предполагаемите общи стандарти на вътрешния пазар на блока, пише Лили Байер в свой материал за „Политико“ .

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.