ПРОТЕСТЪТ: Енергетици и миньори отвоюваха справедлив преход за въглищните централи

0

След протест на няколко хиляди миньори и енергетици в София във вторник и разговори на лидерите на двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов с премиера Николай Денков е било решено до края на септември да се подпише споразумение между правителството и профсъюзите за справедлив преход на въглищните региони.

В него трябва да има конкретни графици за намаляване на мощностите на въглищните електроцентрали и създаването на държавно предприятие, в което да бъдат преназначени всички работещи сега в държавните мини и ТЕЦ.

Те ще запазят заплатите си и ще работят по рекултивация на рудниците и възстановяване на терените, а въпросното предприятие „ще служи за преливник на работна ръка при необходимост“ и ще гарантира работа до 2050 г. на онези, които все още не са се пенсионирали.

Това бе обявено на пресконференция, след която събралите се пред сградата на Министерския съвет енергетици започнаха да се разотиват, отстъпвайки място на протестиращите срещу вдигането на забраната за внос на украински селскостопански суровини.

Денков каза след продължилите два часа и половина разговори с лидерите на синдикатите, че в документа, който се очаква да бъде финализиран до края на месеца, не може да бъдат отразени всички исканията на протестиращите миньори, но за корекции ще бъдат отворени именно териториалните планове за преход, срещу които са въглищарите.

От думите на Пламен Димитров става ясно, че е договорено значителна част от предвидените от Европейския фонд за справедлив преход безвъзмездни средства за създаване на по-зелена икономика и нови работни места в Стара Загора, Кюстендил и Перник да отиват именно за сформиране на държавно предприятие. То щяло да бъде създадено до 15 октомври, били получили уверение профсъюзите.

Създаването на такава структура бе обещано и преди две години на стачкуващите миньори от тогавашния служебен кабинет, но така и все още я няма. Сега също не стана много ясно с какво ще се занимава точно, но Пламен Димитров обяви, че целта е „дори и един да остане без работа, да има къде да бъде назначен на същата заплата и при същите условия на работа“.

„Да действа като преливник на заетостта. Когато има периоди да не работят мощностите, да се назначават там работници“, каза лидерът на КНСБ. Според него министърът на енергетиката трябва да гарантира работата поне на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“, а оттам – частично и на мините, а на терените, които ще се рекултивират там, да бъдат изградени индустриални зони с пари от ЕК. Димитров също така поиска партиите в парламента да дадат гаранции, че подписаното с правителството споразумение ще се спазва

Според Манолов за реализацията на плановете за преход трябва да се разработи и общ устройствен план на целия енергиен комплекс „Марица Изток“, за да се знае отсега какви проекти може да се реализират там.

Лидерът на КТ „Подкрепа“ заяви още, че сегашните териториални планове за справедлив преход на трите въглищни региона изобщо не са справедливи.

Тези планове трябваше да бъдат приети още през 2021 г., но това не стана, като от тогава досега неведнъж миньорите протестираха срещу тях. В резултат на забавеното им одобрение от Брюксел, страната ни загуби 100 млн. евро от предвидените средства, а ако това не стане до края на тази година, може да изгуби всички заделени за страната ни 1.8 млрд. евро. Тези средства са предвидени за трансформация на икономиката и създаване на нови работни места в регионите Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Последният вариант на териториалните планове трябваше да бъде изпратен в Брюксел за одобрение до края на септември, но очевидно няма да стане, след като ще се правят нови корекции в плановете, които не се харесват на синдикалистите и затова във вторник 6 хиляди миньори и енергетици се събраха първо пред парламента, а оттам поеха на шествие към Министерския съвет. Неговият надслов бе „За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България!“.

От КНСБ и КТ „Подкрепа“ твърдят, че териториалните планове застрашават около 12 000 работни места в комплекса „Марица Изток“ с тенденция след 2030 г. безработните да станат 15 000, а индиректно са застрашени до 100 000 работни места от сектора.

Синдикатите обаче изобщо не искат да чуят, че плановете всъщност целят плавното създаване на нови работни места на мястото на замърсяващата въглищна индустрия.

„За пореден път управляващите искат да решат нашето бъдеще без нас, крайно време е българските политици да прехвърлят на нас, синдикатите, нерешените в енергетиката проблеми, защото те са нищоправци и ние ще ги изметем“, каза Валентин Вълчев по време на днешния протест пред сградата на Министерски съвет.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов обеща на протестиращите да накарат управляващите „да помислят за народа и да спрат да се подчиняват на европейския чиновник“.

„Достойни българи, ние сме народът и ние имаме право да казваме какво ще се случва в тази държава“, заяви и президентът на КНСБ Пламен Димитров, който допълни, че няма да се спрат, докато не намерят политиците, които ще ги подкрепят.

Такава те срещнаха от страна на БСП, чийто депутат Георги Гьоков им пожела да имат сила да устоят и „да защитите интересите на българската енергетика и хляба на 200 000 българи от тази индустрия“.

Предстои да се види финалния вариант на споразумението между стачкуващите и властта и дали няма да има нови колизии.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.