Пуснаха тихомълком от затвора в САЩ брата на Ружа Игнатова

0

Братът на създателката на измамната схема „One Coin“ Ружа Игнатова е на свобода след прекарани близо 3 години зад решетките в Америка. Новината бе съобщена от агенция „Блумбърг“.

Константин Игнатов беше арестуван през март 2019 г. на международното летище в Лос Анджелис, след като беше заподозрян, че е участвал в измамата и е поел ръководството на OneCoin след изчезването на Ружа през 2017 г. Игнатов се призна за виновен по обвинения в заговорничество, пране на пари и измама и беше осъден на 2 години и 8 месеца. С решение на съдия в Манхатътн той е освободен, след като излежава присъдата си.

Според обвинението Ружа Игнатова е превърнала брат си – шофьор на мотокар в Германия, в свой личен асистент, а след изчезването и поема ръководството на основаното през 2010 г. в София дружество. И Константин, и Ружа са от ромски произход. Те са родени в плевенско село.

Самата Игнатова става лице на пирамидата, чрез която успява да измъкне близо 4 млрд. долара от нищо неподозиращи жертви чрез сложна схема с фалшивата криптовалута OneCoin. Срещу нея са повдигнати обвинения за съучастие във финансова измама в големи размери и пране на пари. От юни 2022 г. тя е в списъка на ФБР с 10-те най-издирвани престъпници. Обявена е и награда от 100 000 долара за информация, която може да доведе до ареста на Игнатова.

Мнозина считат, че тя отдавна е убита. Смята се, че е била накълцана на парчета на яхта в Гърция, а останките й са изхвърлени в морето.

Неин съучастник е Карл Себастиан Грийнууд, който миналият септември беше осъден на 20 години затвор, след като се призна за виновен.

Според съда в Ню Йорк въпреки че OneCoin е завлякла стотици жертви, повечето от които няма как да получат парите си обратно, Константин Игнатов е сътрудничил на разследващите и затова е бил освободен. Част от сътрудничеството е включвало даването на свидетелски показания срещу Марк Скот, бившия адвокат, който беше обвинен в изпирането на 400 млн. долара от пирамидата и осъден на 10 години затвор.

Константин твърди, че е получавал от сестра си Ружа Игнатова едва по 3000 евро на месец. Дали?!

Според обвинението от последното тримесечие на 2014 до третото тримесечие на 2016 г. ОneCoin e отчела приходи от 3.4 млрд. евро, но без те да имат никаква реална стойност, а завлечените чрез схемата не са могли по никакъв начин да проследят какво се случва с инвестициите им. Дружеството е действало като класическа финансова пирамида – членовете ѝ са получавали комисиони за набирането на „инвеститори“ в криптовалутата. Въпреки огромните приходи, Константин Игнатов твърди, че е получавал символични суми. Давали му само 3000 евро на месец.

След освобождаването си той е трябвало да плати 118 000 долара и ще остане под наблюдение от властите в следващите две години. Необходимо е всяка седмица да се разписва в полицейския участък.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.