Радев и Йотова помилваха наркотрафикант

0

Президентът Румен Радев и вицето му Илияна Йотова, на която той е делегирал правото да помилва, са амнистирали трима нови затворници, единият от които е съден за трафик на дрога. Това става ясно от регистъра на помилваните, публикуван на официалния сайт на президентството.

Откакто Радев и Йотова владеят „Дондуков“ 2, получилите висшата държавна милост наброяват общо 25 души. Последният от тях е на 59 години и е бил наркотрафикант. Бил е осъден през 2019 г. за деяния, които е извършил през 1999-2000 г. Присъдата е четена от съд в гръцкия град Солун. Той е признат за виновен за внос, трафик и продажба на наркотици в Гърция и е осъден на 15 г. лишаване от свобода, от които е изтърпял само 5 години зад решетките.
„През времето от извършване на деянията до постановяване на присъдата – почти 20 години – здравословното състояние на молителя се влошава много прогресивно“, пише в мотивите на комисията в президентството, през която минават молбите за помилване. Лекарите смятат, че заболяванията на осъдения не могат да се лекуват в затворническите болници. Освен това от 2 години изтърпяването на наказанието му е прекъснато по здравословни причини. „Изтърпяването на наказанието е несъвместимо на практика с изключително тежкото здравословно състояние, представляващо опасност за живота на молителя, и би било проява на нехуманно отношение“, се казва още в мотивите мъжът да бъде помилван за остатъка от наказанието си.

Радев и Йотова са пощадили и 87-годишен, осъден за опит за убийство и кражба на пистолет и боеприпаси. Наказанието по първата му присъда е 3 години затвор, а по втората – 3 месеца. Той е в напреднала възраст и неосъждан. За него комисията пише в мотивите си, че страда от заболяване, заради което на практика е обездвижен. „Поведението му в затвора е добро, а рискът от рецидив е с много ниски стойности. Излежал е повече от половината от първата присъда и поведението му е много добро“, констатира още комисията, преди да го амнистира. Третият нов помилван от президента и вицето му е 51-годишен мъж с висше образование и две деца, земеделски стопанин. Той е осъден условно на година затвор и 2 години без книжка за причиняване на смърт при катастрофа. След инцидента той е помогнал на жертвата, при това тя също е имала вина за катастрофата, се разбира от мотивите на комисията. Молителят, който вече е бил година без книжка, е помилван с остатъка от това наказание. Комисията пише за него, че той „упражнява разнообразна селскостопанска дейност, осигуряваща финансово семейството му, и липсата на шофьорска книжка му пречи за това“.

Преди години Йотова, в качеството си на лице, даващо амнистия, бе изпаднала в изключително сложен казус. При нея пристига молба за помилване от убиеца на собствения ѝ баща. Тя обаче отказва да вземе решение и моли президентът и комисията да се заемат със случая. 88-годишният Илия Стоянов, който наръгва смъртоносно бащата на Йотова във влака до Сливница, не доживя да бъде помилван и почина в килията си в Софийския затвор.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.