Revolut няма да получи банков лиценз на Острова засега

0

Bank of England е уведомила британското Министерство на финансите, че планира да отхвърли искането на Revolut за банков лиценз, съобщава „Дейли Телеграф“.

Това е сериозен удар по продължаващата вече 2 години кампания на най-голямата финтех компания във Великобритания.

Започнало пътя си като платформа за бързо изпращане и получаване на пари, Revolut днес е т.нар суперприложение, което поддържа преводи, търговия с криптовалути, инвестиране в акции и ред други функционалности.

Около 30% от приходите през 2021 г. обаче идваха от ипотеки и потребителски кредити,

които Revolut предлагаше на териториите, на които разполага с банков лиценз. В ЕС компанията се възползва от регистрацията си като банка в Литва. След излизането на Великобритания от евросъюза, Revolut се наложи да кандидатства за лиценз.

На 1 март от компанията коментираха, че това „е въпрос на дни“. Това трябваше да е важна стъпка преди подобна процедура и за американския пазар.

Според информация на „Дейли Телеграф“ централната банка още през март е мотивирала пред правителството решението си за отказ с опасения, свързани с отчетите на компанията.

Тогава собствените одитори на Revolut – компанията BDO, съобщиха, че не са успели да верифицират декларираните 477 млн. паунда приходи. Одиторите тогава заявиха, че IT системите на Revolut са били така направени, че не са позволявали ефективна проверка.

Според британското издание в момента текат усилени преговори при закрити врата в опит да се спаси кандидатурата на финтех компанията. Затова и никоя от засегнатите страни не коментира.

През последните месеци редица високопоставени мениджъри в Revolut, свързани с британския лиценз, напуснаха постовете си.

Всичко това трудно може да дойде в по-лош момент – един от най-големите инвеститори в компанията неотдавна ревизира оценката си за пазарната ѝ стойност от 33 млрд. долара на 18 млрд. долара.

Изпълнителният директор на Revolut Ник Стронски в последно време е все по-остър по отношение на регулаторите във Великобритания, като даже заплаши, че ще премести компанията в чужбина, ако не получи банков лиценз.

„В крайна сметка не сме виновни ние – банковата криза в момента прави регулаторите особено внимателни“, заяви по-рано през този месец той и допълни: „Чакаш с месеци за имейли и писма – това не е бизнес средата, в която трябва да се работи в модерния свят“. В същото време бордът на Revolut се твърди, че не е доволен от острата публична реакция на висшия мениджмънт след разкритията, свързани с одитирането на отчетите. 

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.