Съдът освободи предсрочно Биляна Петрова от затвора, прокуратурата протестира

0

Окръжният съд в Сливен е освободил предсрочно от затвора Биляна Петрова, която заедно с бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и Петко Дюлгеров бяха осъдени за поискан и получен подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, съобщава правният сайт „Лекс„.

Предсрочното освобождаване е постановено от съдия Георги Йорданов от съда в Сливен, а от определението му е видно, че положително становище за освобождаването на Петрова е изказано и от началника на затвора в Сливен. За развоя на делото стана ясно от публикация в страницата на Петрова във Фейсбук, където е посочено обаче, че определението на съда е било протестирано от прокуратурата. За това Петрова още не е освободена, а крайната дума ще има апелативният съд в Бургас.

В края на 2022 г. Върховният касационен съд (ВКС) осъди окончателно и тримата, които получиха ефективни присъди. Иванчева беше осъдена на 6 години затвор за това, че като кмет на „Младост“ през 2018 г. чрез изнудване е поискала от Ваклин 250 000 евро, за да бъдат придвижени преписките му в общината, после е намалила исканата сума на 187 000 евро, а на 17 април е приела първата част от парите – белязаните 70 000 евро, които бяха открити в колата ѝ. Бившата ѝ заместничка Биляна Петрова е осъдена на 5 години затвор, а предшественикът на Иванчева като кмет на „Младост“ – Петко Дюлгеров – на 4 години затвор.

Определението на съда в Сливен за освобождаването на Петрова е от 3 юли. От него става ясно, че към тази дата тя е изтърпяла над година и седем месеца от присъдата си в затвора. Над две години пък са ѝ приспаднати от престои в ареста и почти 3 месеца от работа. Така, съдът е изчислил, че Петрова е изтърпяла вече почти 4 години от присъдата и ѝ остават още една година и 17 дни.

От становището на затворническата администрация става ясно, че според нея рискът от рецидив при Петрова е среден заради констатирани колебания.

„Постигнала е положителна промяна в поведението си и отношението към другите лишени от свобода и служителите в затвора. С ресурсите на осъдената, свързани с проявено критично отношение към минало поведение, подкрепата от близките – семейна подкрепа, трудова дисциплина, липса на зависимости, показана активност при изпълняване на целите и задачите по плана на присъдата и спазвани режимни ограничения, съдът счита, че промяната е категорично в положителна посока. Съдът взе пред вид и влошеното здравословно състояние и получените увреждания на осъдената“, мотивира се съдия Йорданов, за да освободи предсрочно Петрова.

Според представителя на прокуратурата в Сливен обаче, процесът на поправяне при Петрова не бил завършен и затова той е бил против и е протестирал освобождаването ѝ.

„Няма спор, че осъденото лице Петрова е тръгнала по пътя на своето поправяне, за което са изложени доказателства за това в становището на Началника на затвора, такива доказателства са представени и с молбата, такива доказателства сигурно ще бъдат изложени и от защита, но този път според мен и съдебната практика, която цитирах, не е извървян до края, т.е. може би остава още малко“, казва прокурорът.

От своя страна Биляна Петрова е признала, че е допуснала грешки, които няма да повтаря.

„Заявявам, че не бих допуснала да повторя грешките си. Престоят ми в затвора завинаги промени мисленето и ценностите ми. Преосмислих позицията си по отношение на факторите, довели до моето осъждане. Научих се на търпение, ред и дисциплина. Смятам, че съм ресоциализирана, защото от 7 месеца съм на лек режим и по два дни месечно живея в свободна среда. Нямам закъснения, нямам нарушения. Подготвена съм да живея живота си сред свободните хора и да спазвам закона. Имам стабилна среда, дом, приятели и семейство, които ме подкрепят и които не са криминално проявени. Изградих реалистични житейски планове“, казва Петрова пред съда. Тя обаче обяснява, че заради настъпилите здравословни проблеми в затвора няма подходяща работа за нея, докато навън може да започне да работи и да изкарва прехраната си с честен труд, да е полезна за обществото и да живее законосъобразно.

В страницата на Петрова във „Фейсбук“ също акцентират на тежкото ѝ здравословно състояние, което вече не ѝ позволява да работи в затвора.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.