СЪМНЕНИЯ: МВР рови наркопробите на дрогирания убиец Георги Семерджиев

0

МВР извърша проверка дали не са допуснати грешки при вземането на проби от кръвта на осъдения за катастрофата на бул. „Черни връх“ Георги Семерджиев. „Оказа се, че има интересна ситуация по повод пробите, които са взимани, за употреба на наркотични вещества. Тази ситуация най-вероятно е извън системата на МВР, но много внимателно я проверявам. Ако има виновни, ще бъдат наказани“, заяви днес служебният вътрешен министър Иван Демерджиев на летището преди да замине на посещение в Турция.

Семерджиев беше признат за виновен от Софийския градски съд за това, че около 23.00 ч. на 5 юли в района на бул. „Черни връх” в София е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 21-годишната Хариет и 26-годишната Христина.

По това обвинение той беше осъден на 16 г. затвор. Затова, че е шофирал след употребата на амфетамин и метаамфетамин Семерджиев получи допълнително 2,5 г. затвор. Във съдебната фаза обаче стана ясно, че съдебнохимическата и токсикохимичната експертизи си противоречат затова дали подсъдимият е шофирал след употреба на наркотици. Вещите лица свидетелстваха, че пробите са съхранявани непправилно и са доставени при тях замразени.

Информацията, че Семерджиев е шофирал с метамфетамин в кръвта беше съобщена чак на 15 юли – 10 дни след инцидента. Тогава стана ясно, че кръвната проба е взета 48 часа след инцидента след разрешение на съда.

Тогава също възникна противоречие при изследванията – в Александровска болница следи от наркотици не бяха открити, а метамфетаминът е установен при задължителната контролна проба, направена в Института по криминалистика и криминология на МВР, където техниката е уж по-ново поколение.

ПОМОЩ

България изпраща още 3,5 тона хуманитарна помощ за районите, които пострадаха от опустошителното земетресение в Турция. Представител на българските спасители в Турция ще бъде награден от турския президент Реджеб Ердоган в знак на благодарност за усилията и помощта, която страната ни оказа на югоизточната ни съседка след опустошителните трусове. Отличието ще получи пожарникаря Петър Петров, който ще представлява цялата група спасители от България, предаде БНТ.

В рамките на визата министър Демерджиев ще се срещне с турския си колега Сюлейман Сойлу, с когото ще обсъдят охраната на общата граница. „Турция изключителна активно ни помага като това взаимодействие дава все по-добри резултати.

Към днешна дата, макар че опитите за преминаване нарастват с над 40% в сравнение с миналата година, допуснатите мигранти са с 60% по-малко. Така че ние ще продължим с това взаимодействие и то ще се задълбочава.

Това се вижда и се оценява също от Европа и този опит се търси от всички европейски страни и от комисията, за да бъде мултиплициран и приложен и на други места“, заяви Демерджиев.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.