Само за година: Над 2 тона дрога са задържали на границата – най-вече трева и амфети

0

Над два тона наркотични вещества са били задържани на българските граници през изминалата година. Пет милиона и половина различни наркотични вещества, 173 литра и 130 хиляди пластира с наркотични вещества и прекурсори. Това са общо 137 случая, каза в интервю за „Хоризонт“ Стефан Бакалов – началник отдел „Борба с наркотрафика“ към Митница София.

„Това, което можем да сравним с миналата  година е, че количествата отбелязват намаление, а броят на констатираните от нас случаи нараства в сравнение с 2021 година с 40 на сто. Най-често залавяме марихуана и екстази – те са разкрити на митническите пунктове – Гьоешево и на Лесово.

Наркотиците, за които най-често се прави опит да бъдат прекарани през границата това е отново марихуната, което е транзитен трафик в посока Турция. На второ място са синтетичните наркотици, които бележат все по-сериозен ръст.

И у нас, както и в Европа има ръст на т. нар. психотропни лекарства, като най-често се трафикират бензодиазепини и различни опиоиди – това е и част от световната тендениция в трафика.

Това, което е интересното е, че през последната година имаме и най-голямото разкритие в Европа на кетамин – 350 кг. задържане на кетамин има, което е част от новите тенденции в нарастването на употребата на кетамин в САЩ, Канада и Северна Европа.

Колко изобретателни могат да са наркотрафикантите и колко опасни са новите наркотични вещества  – слушайте още в нтервюто на Николай Христов със Стефан Бакалов.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.