САЩ откри огромна корупция в АЕЦ „Козлодуй“, КПКОНПИ – не

0

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е разгледала през декември миналата година сигнал срещу бившия главен изпълнителен директор и зам.-директор на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов – санкциониран в петък по закона „Магнитски“ – но не е открила конфликт на интереси. Така три месеца преди САЩ да санкционират Николов за корупция при обществените поръчки на ядрената централа, КПКОНПИ го оневинява.

Сигналът срещу Николов е бил за договори, за които се е твърдяло, че е облагодетелствал свързани с него лица и фирми, и срещу Наско Михов – изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ и член на съвета на директорите (двамата бяха уволнени в края на август миналата година от служебното правителство на Гълъб Донев).

При проверката му комисията е установила, че срещу двамата началници от АЕЦ има и сигнали от предишни години.

В един от тях че твърди: „Използвайки политическата нестабилност в страната, манипулират обществените поръчки на АЕЦ „Козлодуй“, за да доведат близки до тях фирми до изгодни договори.

Двамата директори вместо компетентни и с необходимия опит служители на централата са назначили на високоплатени позиции неподходящи и неподготвени хора, но за това пък близки до тях, с високи заплати.

Сочат се нарушения, свързани с обществените поръчки и продажбата на електрическа енергия, както и за оказване на натиск върху отделни служители за извършване на неправомерни действия.“

След близо година проверка комисията е отхвърлила всички тези съмнения.

КПКОНПИ се разминава с Финансовото министерство на САЩ

Заключенията на КПКОНПИ са особено важни на фона на посочената от САЩ корупционна дейност на санкционираните.

Николов е бивш главен изпълнителен директор и зам.-директор на АЕЦ „Козлодуй“, като е работил в централата на различни длъжности в продължение на 30 години. Той беше санкциониран от САЩ заедно с Румен Овчаров и Иван Генов „във връзка с редица незаконни дейности и размяна на подкупи, свързани с договори в сферата на енергетиката, с което са ограбили българската държава и народ със стотици милиони долари“.

„Тримата санкционирани са координирали помежду си вземането на комисиони чрез корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ „Козлодуй“ към собствените си бизнес интереси, избягвайки контрола на българските органи чрез офшорно управление. (…) Николов и Генов са се съгласили да приемат пет милиона лева в подкупи от чуждестранни лица на ръководни длъжности в ядрената енергетика срещу гаранции по договорите на АЕЦ „Козлодуй“, твърди още санкциониращият орган.

И тримата отрекоха това да е истина. В коментар за „Медиапул“ Николов нарече „150 процента неверни твърдения“ изявлението на финансовото министерство на Съединените щати.

Какво се твърди в сигнала

В сигнала се посочва, че Николов и Михов са налагали и осъществявали протекция на фирми, без опит и професионална история, но приближени до тях двамата, в качеството им на доставчици на оборудване и изпълнители на услуги по схемата „инхаус“. Кои са фирмите – в официалното съобщение на сайта на антикорупционната комисия е заличено.

В сигнала се посочва, че през 2019 г., няколко месеца след назначаването на Наско Михов за изпълнителен директор на АЕЦ, от негов доверен човек бива учредена фирма – еднолично акционерно дружество (ЕАД), която скоро след това става доставчик по договор с АЕЦ „Козлодуй“, а през 2020 г. извършва доставки и на дъщерно дружество. Твърди се, че АЕЦ „Козлодуй“ извършва целенасочено възлагане на обществени поръчки без обявяване на тръжни процедури, при използване изключенията в закона, с цел голяма част от възложените обеми да бъдат превъзложени.

Според сигнала под давление на двамата изпълнителни директори е бил подписан и конкретен договор на стойност над 12 млн. лева, който е с подправено съдържание. Отделно от това се твърди, че през 2021 г. има и директно сключени договори между АЕЦ „Козлодуй“ и приближена фирма на обща стойност над 2 милиона лева, както и че е налице основателно съмнение за вероятно облагодетелстване на Михов и Николов от печалбата.

Аналогични съмнения се посочват в сигналите и относно дейността на други три фирми, при които също се наблюдава подозрително спечелване на обществени поръчки и подписване на договори при наглед законно проведени тръжни процедури.

Твърди се още, че Михов и Николов са оказвали натиск и принуда върху служители на АЕЦ „Козлодуй“, като неправомерно са им разпоредили да платят незаконно над 5 млн. лева по договор, без плащането да е било окомплектовано с всички необходими документи, какъвто например е протокол от Специализиран технически съвет (СТС).

За да избегнат неблагоприятните последици, свързани с това нарушение, Михов и Николов са принудили служители да изготвят и подпишат, в разрез с вътрешните правила на АЕЦ, нужния документ – протокол от 20 декември 2019 г., месеци след датата, която стои на документа.

През последните две години незаконосъобразно са спирани редица отговорни проекти, предмет на обществени поръчки, предвидени за срочно изпълнение и важни за безопасността на работа на атомната централа, което буди съмнения, че това се прави за да не се стигне до подписване на договори с фирми, които не са близки до Михов и Николов, пише още в сигналите до КПКОНПИ.

КПКОНПИ се измъква: „Тези деяния се преследват по други закони“

Проверката на антикорупционната комисия е административна и формална. Тя е изискала документи от различни институции, направила е справки за цитираните договори и за собствеността на фирмите.

За Михов например е установено, че на 12 февруари 2020 г. е вписан като член на управителния съвет на сдружение, чиято цел е „да оказва всестранно съдействие за утвърждаване и разширяване на търговско-икономическото и научно-техническото сътрудничество между стопанските организации на Република България и Руската федерация“.

КПКОНПИ прави проверка по документи и на фирмите, за които се твърди, че са печелили нечестно поръчките. Сред тях има такива, които са регистрирани непосредствено преди поръчките с малък капитал от 5 хил. – 10 хил. лв. В решението липсват имена, но присъстват инициалите на собствениците и управителите.

Обвиненията срещу проверяваните са отхвърлени, тъй като комисията не установила никакви роднински връзки – нито между Николов и Михов, нито техни с конкретните фирми, с които са сключвани договорите. Така комисията в състав Антон Славчев, Антоанета Цонкова и Пламен Йоцов стига до извода, че няма конфликт на интереси.

В решението се посочва също, че договорите са сключвани според процедурите и изискванията на Закона за обществените поръчки и някои от тях са били оспорени. Там, където имало нарушения при превъзлагане на поръчките или оказване на натиск върху служители за съставяне на документи със задна дата – КПКОНПИ си „измива ръцете“, че това са „деяния, които се преследват по други закони, поради което не са предмет на обсъждане в настоящото производство“.

Това е странен аргумент, при положение че именно на антикорупционната комисия са възложени дейностите по разкриване на всички корупционни рискове, а според стар анализ на аналитичния отдел на комисията (когато се казваше БОРКОР) обществените поръчки са сред най-рисковите за корупция.

От решението не става ясно да е сезирана прокуратурата, нито дори да е направено разследване от финансовото разузнаване, което е част от КПКОНПИ.

Три пъти на ръководни позиции

Александър Николов е назначен за директор в края на 2010 г. по време на първия кабинет „Борисов“ и остава на поста до май 2012 г.

„Капитал“ припомня, че в началото на 2011 г., Николов е нападнат пред дома си във Враца от трима маскирани, единият от които се беше опитал да му отреже ухото. Той отрича нападението да има общо с осуетени търгове за продажба на електроенергия.

„Неофициално обаче се твърдеше, че нападението е свързано с работата на Николов и че може би става дума за засегнати бизнес интереси „заради отказа на централата да произведе допълнителни количества ток за свободния пазар“, пише още изданието. Разследването е спряно след година заради липса на достатъчно данни за извършителите.

Николов отново става директор при правителството „Орешарски“ (2013 г.) заедно с Иван Генов. Освободени са от служебното правителство на Росен Плевнелиев с премиер Георги Близнашки.

През март 2019 г., по време на последния кабинет на Борисов, Александър Николов отново е назначен в ръководството на АЕЦ „Козлодуй“, този път като зам.-директор. Директор е Наско Михов, който преди това е бил член на съвета на директорите. Двамата ръководят централата до август 2022 г.

За проверката на Николов и Михов от КПКОНПИ беше съобщено в средата на февруари 2022 г.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.